Het pijnboompittensyndroom: wat is dat?

Pijnboompitten zijn heerlijk in een salade en smaken lekker bij vlees- of visgerechten. Maar u kunt na het eten hiervan ook last krijgen van het zogeheten pijnboompittensyndroom. Wat dat is, leggen wij u uit. 

Pijnboompittensyndroom

Pijnboompitten zijn de zaden van een den. Ze groeien in dennenappels, tussen de houtachtige schubben. Door geplukte dennenappels te schudden komen de zaden vrij die daarna gepeld worden. De gepelde pit is het eetbare gedeelte. Ze worden verwerkt in bijvoorbeeld pesto’s, maar ook geroosterd door een salade zijn ze smakelijk. Toch zit er een nadeel aan het nuttigen van pijnboompitten. U kunt 1 tot 2 dagen na het eten last krijgen van een bittere of metaalachtige smaak in uw mond. Dit gaat gelukkig vanzelf weer over, maar kan dagen tot zelfs weken aanhouden. Dit verschijnsel wordt het pijnboompittensyndroom (PNS) en in de wetenschap cacogeusia of metallogeusia genoemd.

Error: Ongeldige post ID.

Chinese pijnboompit

Volgens de wereldvoedselorganisatie (FAO), zijn er 29 dennen waarvan de pitten eetbaar zijn. In de winkel zijn er maar 4 soorten te koop. Uit onderzoek van de Leidse geneticus Ben Zonneveld blijkt dat een daarvan de goedkopere Chinese variant, Pinus armandii, is. Deze wordt vaak met andere soorten in een zakje verkocht, maar staat volgens de onderzoeker niet op de eetbare lijst van de wereldvoedselorganisatie. Na uitvoerige eetproeven, concludeert Zonneveld dat de Chinese variant de boosdoener is voor de bittere smaak. Deze pit kunt u herkennen aan zijn kleinere, ovale vorm en grijzere kleur.

Pijnboompittenzuur

Hoe komt het dat de Pinus armandii zorgt voor de bittere smaak? De theorie over de herkomst van het syndroom heeft te maken met onze smaakpapillen. Volgens de Amerikaanse toxicoloog Gregory Möller zitten die niet alleen in uw mond, maar ook in uw darmen. De Pinus armandii geven een bepaald vetzuur af. Dit vetzuur zorgt ervoor dat uw darmpapillen extra gal aanmaken voor uw ontlasting. Echter kunnen uw hersenen de smaakpapillen in uw mond en darmen niet uit elkaar houden. Dat bittere wat u proeft, is dus eigenlijk het voorstadium van poep.

vitamines
Lees ook: Welke vitamines zijn er allemaal en waar zijn ze goed voor?

Gevoeligheid

Niet iedereen krijgt last van het pijnboompittensyndroom. Volgens wetenschapsjournalist Bart Braun in het Leids Universitair Weekblad Mare, heeft dit te maken met gevoeligheid. De oorzaak daarvan is onduidelijk. Braun verklaart dat er weinig onderzoek wordt gedaan naar het syndroom omdat dit een relatief nieuw verschijnsel is en op medisch gebied geen groot probleem vormt.

(Bronnen: Leids Universitair Weekblad Mare, Algemeen Dagblad, Food and Agriculture Organization of the United Nations / Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    ArtLis says:

    Ik heb één keer pijnboompitten gegeten, verwerkt in een salade.
    Even daarna kreeg ik een hele heftige maagpijn en werd zo ziek als een hond.
    Toen ik later moest overgeven, verlichtte dat iets, maar ik bleef toch heel naar. Nog wel een dag.
    Als ik nu alleen maar pijnboompitten zie, voel ik me bijna weer zo ziek.
    Ik kijk heel goed uit, dat ik ze nooit, nooit meer binnenkrijg!