pavlova

Pavlova van Sandra Ysbrandy

Samen met Christiaan Kuyvenhoven heeft Sandra Ysbrandy een kerstmenu samengesteld met bijpassende klassieke muziek. Want behalve kiezen wat we moeten eten, is de muziek die u daarbij draait minstens zo belangrijk. Op onze site vindt het menu (amuse, voorgerecht en hoofdgerecht staan al op de site, de rest volgt!) met recept en verhaal over de componist en op de website van NPO Radio 4 heeft Christiaan een playlist gezet met de stukken die hij speelt. Sandra maakt een Pavlova genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 90 gram poedersuiker
  • Snuf zout
  • 250 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 180 gram cranberry’s (vers of diepvries)
  • 150 gram frambozen (vers of diepvries)
  • 110 gram basterdsuiker
  • Sap van 1 citroen
  • 2 takjes rozemarijn

Overige benodigdheden:

  • Zeef
  • Spatel
  • Champagneglazen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Splits de eieren. Voor de merengue die u gaat maken worden alleen de eiwitten gebruikt. Let erop dat de kom en de garde vetvrij zijn. Druppel bijvoorbeeld wat citroensap in de kom en wrijf met keukenpapier over het gehele oppervlak. De kom is nu vetvrij.

Doe de eiwitten met het zout in de kom. Klop de eiwitten op tot zachte pieken. Voeg daarbij steeds een eetlepel suiker toe. Spatel tot slot de poedersuiker door de merengue.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak kleine bergjes van de merengue op de bakplaat. Laat de merengue nu ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet de oven uit en laat de merengue in de oven rustig afkoelen.

Doe voor de cranberry compote de cranberry’s in een steelpan met citroensap en suiker. Rits de naalden van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Voeg toe aan de cranberry’s. Kook een minuut of 8 totdat de cranberry’s mooi zacht zijn geworden. Ontdooi de frambozen in een zeef met daaronder een kom. Druk ze met behulp van een spatel door de zeef. De pitjes blijven nu achter in de zeef. Voeg de frambozenpuree toe aan de cranberry’s en laat het geheel afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker lobbig (yoghurtdikte is prima).

Begin met een eetlepel slagroom in het champagneglas. Verkruimel hier bovenop de merengue. Op de merengue een eetlepel cranberry compote. Ga zo door totdat het glas vol is. Neem een takje rozemarijn en zet dit op z’n kop, als een kerstboompje, in het glas. Bestrooi met poedersuiker alsof het sneeuwt.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Cesaria says:

    Dag,
    Wat een mooi menu!
    Ik zal het zeker klaarmaken.
    Wisten jullie trouwens dat er ook een recept bestaat dat noemt : ‘Tournedos alla Verdi’

    Verdi zou het samen met zijn vrouw Giuseppina bedacht hebben. Terwijl Rossini uitpakte met truffel volstaat het voor Verdi met tomaten en parmesaanse kaas. Zo is de ene componist de andere niet.

    Prettige Feestdagen!
    Cesaria

      ria winters says:

      Hallo Cesaria, hoe weet jij bij dit gerecht hoe je welke suiker wanneer gebruikt en wat ga je doen met de basterdsuiker? Ik wil het ook graag maken, maar weet niet hoe.
      als jij het weet, ontvang ik graag een reactie van je.
      Alvast mijn dank.
      Groetjes,
      Ria

    ria winters says:

    Hallo, ik wil heel graag dit recept maken, maar heb 2 vraagjes: bij ingrediënten staat basterdsuiker, maar ik zie het niet in de bereiding terug. Waar moet ik de basterdsuiker gebruiken? En dan staat er 3 eetlepels suiker en 100 gr suiker, waar doe ik de 3 eetlepels bij en waar de 100 gr suiker,
    Hopelijk hoor ik dit snel van u, zodat ik het nu al kan uitproberen. Dank u wel