Duur 05:35
Gepubliceerd op 12 december 2018

NPO Radio 4-Kerstmenu – voorgerecht

Kerst is in aantocht! Maar wat gaat u eten? En welke muziek draait u daarbij? Christiaan Kuyvenhoven en Sandra Ysbrandy helpen u uit de brand met het NPO Radio 4- Kerstmenu. 4 gerechten uit de klassieke muziek waar u culinair en muzikaal indruk mee maakt. We gaan verder met het voorgerecht: risotto à la Rossini. 

Componist Gioachino Rossini is een enorme smulpaap. Was hij niet een van de beroemdste componisten geworden, dan was hij wel een van de beroemdste chef-koks van de 19e eeuw geworden. Hij houdt van heerlijk eten en daarom zijn er veel gerechten naar hem vernoemd. Sandra maakt een risotto met venkel en proseco, want ook daar houdt Rossini van. Het stuk wat Christiaan ten gehore brengt is de petit mess solennel. Een swingend stuk met piano met harmonium, een blaasorgel, en een koor. “Toen ik het voor het eerst hoorde was ik meteen verslaafd aan het stuk”, aldus Christiaan.

Eerder maakte Sandra een amuse , eggs Berlioz, geïnspireerd op componist Hector Berlioz. Christiaan speelde er een stuk van Berlioz bij.

Ingrediënten:

  • extra vierge olijfolie
  • 0,5 theelepel venkelzaad, in vijzel fijn maken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 1 venkelknol, in kleine blokjes gesneden (groene topjes bewaren voor garnering)
  • 1 liter groentebouillon
  • 300 gram risottorijst (arborio)
  • 2 glazen champagne (een goedkoper alternatief is Prosecco)
  • klont roomboter
  • 2 eetlepels ricotta
  • geraspte schil van een biologische citroen
  • handje geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Verwarm een scheut olijfolie fruit hierin de knoflook. Doe de venkelzaadjes en de venkel erbij en laat 15 minuten zachtjes bakken met het deksel op de pan.

Warm intussen de bouillon op. Pak een zware brede pan en doe hierin een scheut olijfolie en een klontje roomboter. Bak de sjalotten glazig. Zet het vuur hoger en voeg de rijst toe. Blijf continue roeren. Giet de champagne erbij en blijf roeren tot de vloeistof grotendeels verdampt is.  Zet het vuur laag. Begin met het toevoegen van de warme bouillon. Wacht telkens tot de bouillon bijna is opgenomen. Na een minuut of 10 als de rijst bijna gaar is, voeg je de venkel toe. Na een minuut of 15 is de risotto klaar. De risotto moet smeuïg zijn en in de pan golven.

Zet de pan van het vuur en laat de risotto twee minuten rusten. Roer de boter en de Parmezaanse kaas door de risotto. Voeg ook ricotta en geraspte citroenschil toe. Proef of er nog zout of peper bij moet.

Verdeel de risotto over diepe voorverwarmde borden en garneer met de groene venkeltopjes, citroenrasp en eventueel extra Parmezaanse kaas.

Luister naar 4 de Middag van maandag tot en met vrijdag van 14.00 – 16.00  uur. Beluister hier de volledige playlist van alle muziek die Christiaan heeft geselecteerd. 

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer