Duur 05:36
Gepubliceerd op 5 december 2018

NPO Radio 4-Kerstmenu – amuse

Kerst is in aantocht! Maar wat gaat u eten? En welke muziek draait u daarbij? Christiaan Kuyvenhoven en Sandra Ysbrandy helpen u uit de brand met het NPO Radio 4- Kerstmenu. 4 gerechten uit de klassieke muziek waar u culinair en muzikaal indruk mee maakt. We beginnen met de amuse: Eggs Berlioz. 

Dit is het favoriete gerecht van Hector Berlioz, componist uit de 19e eeuw en groot revolutionair in de klassieke muziek. De muziek die Christiaan bij dit gerecht heeft gekozen is niet zo revolutionair. Het is een vrij vrome melodie die Berlioz bedenkt tijdens een potje kaarten. Sterker nog, hij schaamt zich een beetje voor de melodie, want hij vindt het te simpel. Daarom heeft hij het eerst onder een andere naam uitgegeven. Maar de muziek wordt zo gewaardeerd, dat hij uiteindelijk toch heeft bekend dat hij het heeft geschreven. Het is opgenomen in een groot oratorium en gaat over de jeugd van Christus.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 150 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 deciliter kippenbouillon
  • 1 deciliter slagroom
  • paar sprietjes bieslook
  • Grof zeezout (om de eitjes in de zetten)

Bereidingswijze:

Haal de bovenkant van de eitjes en haal het ei er voorzichtig uit. Splits het ei en doe alleen de dooier terug in de eierschaal. Knip de onderkant van een kartonnen eierdoos doormidden zodat een rekje ontstaat waarin 4 eieren kunnen staan. Zet het zelfgemaakte eierrekje in een pan en doe er een bodempje water bij. Hierin gaan we straks de eidooiers pocheren.

Snij de paddenstoelen in hele kleine stukjes en bak ze kort in olijfolie. Bestrooi met peper en zout. Haal de helft van het paddenstoelenmengsel uit de pan en zet apart.

Giet de kippenbouillon en de slagroom bij de rest van de paddenstoelen en laat 30 minuten trekken. Pureer het mengsel met een staafmixer en zeef het daarna.

Zet de eitjes in het eierrekje, doe de deksel op de pan en zet op het vuur. Breng het water aan de kook en laat de eidooiers in 4 minuten iets stollen.

Leg de stukjes paddenstoel in het ei. Schuim de paddenstoelenroom op met de staafmixer. Schep een eetlepel paddenstoelenroom in het ei. Garneer met de bieslook.

TIP: serveer de eitjes in een kommetje met een laagje zeezout. Geef er een lepeltje bij.

Luister naar 4 de Middag van maandag tot en met vrijdag van 14.00 – 16.00  uur. 

(Recept is van Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer