Unox rookworst

Ook Unox komt met een vegetarische rookworst

Ze zijn niet de eerste, maar misschien wel de meest opvallende. Want in navolging op andere partijen komt ook Unox met een vegetarische rookworst. De worst wordt gemaakt van onder andere erwten, eiwitten en plantaardige olie. En het blijft niet alleen bij de rookworst. Een vegetarische variant voor de knakworstjes, leverpastei en stoofpotjes volgt in 2019.

Vleesvervangers

Vegetarisch eten is een trend. Steeds meer worden we ons bewust van wat we eten en de vegetarische maaltijd wint daarin terrein. Ruim de helft van de Nederlanders eet 3 dagen per week vleesloos. Steeds vaker wordt er gekozen voor vleesvervangers. Daarbij zijn de voornaamste redenen de eigen gezondheid, maar ook het dierenwelzijn en de belasting op de natuur. Bedrijven als de Vegetarische Slager, Valess en Qorn spelen daar handig op in. Ze ontwikkelen vleesvervangers om de vleeseters ook over de streep te trekken en om er voor te zorgen dat we een gevarieerde maaltijd op tafel kunnen zetten. In navolging op veel andere bedrijven, komt nu ook Unox met een vervanger van de beroemde rookworst. En dat was niet eenvoudig.

Iconische rookworst

De vleesfabrikant heeft er naar eigen zeggen jaren over gedaan om de vegetarische rookworst te ontwikkelen. Volgens Thijs Sleddering, marketingmanager van Unox, heeft het lang geduurd om de smaak en textuur echt goed te krijgen. De totale ontwikkeling heeft wel 4 jaar in beslag genomen. Het is niet makkelijk om de iconische rookworst te evenaren. Het gaat hierbij niet alleen om de smaak, maar ook de samenstelling van de worst. Die moet namelijk een stevig laagje hebben, sappig zijn en in dezelfde u-vorm als het origineel gemaakt kunnen worden. Om de rookworst zit darm om het vlees bij elkaar te houden. Voor om de vegetarische versie is een omhulsel gewonnen uit zeewier ontwikkeld. De worst is overigens niet veganistisch. Er zitten eiwitten van scharreleieren in.

(Bron: AD)

Geef een antwoord