Niet alle supermarkten pakken gevaarlijke vervuiling in verpakkingen aan

Onlangs is gebleken dat een groot deel van onze alledaagse voeding, zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag, vervuild is met gevaarlijke minerale oliën. De 1e supermarkten nemen nu actie om vervuiling met deze stoffen terug te dringen.

Limieten

Lidl gaat als 1e supermarkt in Nederland strenge limieten stellen voor de vervuiling van hun voedingsmiddelen met gevaarlijke minerale oliën in verpakkingen. Ook Jumbo heeft eisen hierover opgenomen in haar inkoopvoorwaarden, al gaan die minder ver. Dat maakte voedselwaakhond Foodwatch bekend.

Moah en mosh

Bij eerder onderzoek van Foodwacht bleek bijna de helft van de onderzochte producten verontreinigd met moah en 92 procent met mosh (afkortingen van koolwaterstoffen). Die zouden tot kanker en orgaanschade kunnen leiden. De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Onder meer door verdamping kunnen ze de inhoud van de verpakkingen aantasten.

Teleurstellend

Albert Heijn en Aldi laten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren. “Dat is erg teleurstellend. De achterblijvers kunnen de komende tijd acties verwachten”, zegt Sjoerd van de Wouw, campagneleider bij foodwatch. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) uitte eerder al haar zorgen over de vervuiling van voedsel met de oliën. Foodwatch roept Albert Heijn en Aldi op hun verantwoordelijkheid nu snel te nemen. “Stoffen als moah waarvan Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben”, aldus Van de Wouw.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Hanneman says:

    Lees zojuist op teletekst dat Mw. Schippers zegt dat de industrie haar verantwoordelijkheid moet nemen….. pfffff, ahum……..hahahahahaha……….HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA…..

  2. Andrea51 says:

    Erg slecht als AH en Aldi hier nog geen beleid over hebben. We worden al veel te veel voor het lapje gehouden. Vervuiling, te veel suiker en te veel zout. Hoe kan een mens nog gezond blijven?