supermarkt

‘Budgetsupers Aldi en Lidl niet de goedkoopste’

Welke Nederlandse supermarkt is het duurst en welke het goedkoopst? Dat probeert het tv-programma Kassa te onderzoeken met hun boodschappentest. Het resultaat is opvallend, want de redactie is bij budget-supermarkten Aldi en Lidl duurder uit dan bij de Jumbo, Plus, Dirk of Albert Heijn.

Aldi en Lidl het duurst

Voor de test vergelijkt kassa 6 Nederlandse supermarkten met elkaar: Jumbo, Aldi, Lidl, Albert Heijn, Dirk en Plus. Hier kopen zij telkens 27 producten die vaak aan worden geschaft door een gemiddeld gezin. De conclusie die zij kunnen trekken is dat deze boodschappen bij Dirk het goedkoopst zijn, gevolgd door de Jumbo, Plus, Albert Heijn en Lidl en Aldi. Het verschil tussen nummer 1 en 6 is 5,26 euro.

Kleiner assortiment

Hoewel het opvallend is dat een supermarkt die te boek staat als goedkoop als duurste uit de bus komt, behoeft de einduitslag enige toelichting. De assortiment van Aldi en Lidl is vele malen kleiner dan dat van de concurrenten, waardoor zoiets als een btw-verhoging direct effect heeft op de prijzen. Groter supermarkten kunnen de prijs van de goedkoopste producten makkelijker laag houden, omdat dit voor hen bijproducten zijn en zij de prijsverhoging in andere delen van het assortiment kunnen doorvoeren.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Daarnaast is het ook niet zo dat bijvoorbeeld de goedkoopste melk van de Jumbo, Plus, Albert Heijn of Dirk evengoed is als de melk van de Aldi of Lidl. Het onderzoek van Kassa wijst uit dat de budgetproducten van de duurdere supers van mindere kwaliteit zijn dan de spullen van Aldi of Lidl. De prijs-kwaliteitsverhouding is bij een supermarkt als Aldi of Lidl dus beter.

Reacties van supermarkten

Aldi en Lidl hebben gereageerd op het onderzoek van Kassa. Aldi zegt het volgende op de site van het programma: “Wij willen evenals eerdere jaren benadrukken dat door de huidige opzet van de test de prijs-kwaliteitsverhouding van producten is losgelaten. Er wordt slechts naar de prijs gekeken. Dat betreuren we.” Volgens Lidl worden er appels met peren vergeleken. “De klant krijgt op deze manier geen eerlijk (prijs) beeld geschetst.”

Ook de andere supermarkten hebben zich uitgesproken over het onderzoek. Albert Heijn is voor de gelegenheid in de boeken van de Jumbo gedoken en weet te vertellen dat de prijzen per vestiging kunnen verschillen. Jumbo wil hier uit concurrentieoverwegingen niet op reageren. Plus, die als 3e uit de test komt, zegt dat de kaas die is gekocht door Kassa inmiddels in prijs is verlaagd. Dirk, die de test wint, laat weten dat het 1 van de speerpunten is dat consumenten goedkoop boodschappen kunnen blijven doen.

(Bron: kassa, AD, RTL Z)

 

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Zowel Aldi als ook de Lidl hebben een zeer goed prijzensysteem, waarbij fouten aan de kassa niet voorkomen. Bij andere supermarkten komt het regelmatig voor, dat je aan de kassa een hogere prijs betaald als dat het artikel in de winkel geprijsd is.