Nationale Pannenkoekdag: maak deze variaties eens.

Nationale Pannenkoekdag: maak eens een andere variant van deze lekkernij

Het is misschien wel één van de simpelste gerechten om te maken: een pannenkoek. Meng eieren, meel en melk door elkaar en het pannenkoekenbeslag is klaar. Het bakken is even een klusje, vooral wie een stapel maakt. Maar dan kunt u wel genieten van iets lekkers. In het kader van Nationale Pannenkoekdag zetten we verschillende pannenkoekvariaties op een rij. 

Nationale Pannenkoekdag: pannenkoeken bakken voor ouderen

Sinds 2007 heeft de pannenkoek zelfs een eigen dag, die wordt gevierd op een vrijdag in maart. In 2023 is dit 17 maart. Nationale Pannenkoekdag is in het leven geroepen om kinderen pannenkoeken te laten bakken voor opa’s en oma’s. In 2023 bakken 75.000 leerlingen 162.500 exemplaren voor 79.000 ouderen.

Maak eens een andere pannenkoek

Of u nu van zoet of hartig houdt, vaak maken we dezelfde soorten pannenkoeken. En mislukt bij u ook altijd de 1e? Heel Holland Bakt legt uit hoe dit komt en hoe het te voorkomen is. Dan kunt u daarna de perfecte pannenkoek maken! En om eens iets anders te maken, delen we recepten voor pannenkoekvariaties.

Extra groenten toevoegen in een pannenkoek

Wilt u bijvoorbeeld meer groenten eten? Dan kunt u die ook verwerken in het beslag. Deze preipannenkoeken met kip-champignonsaus zijn daar een goed voorbeeld van. Maar ook wortel kan heel goed door het beslag gemengd worden. Mounir heeft een recept voor een wortelpannenkoek met doperwten-kerriesaus.

Een rode biet geeft een leuk kleurtje aan het beslag van een bietenpannenkoek met makreel. Bent u geen fan van makreel of wilt u de bietenpannenkoek proberen met een andere smaak? Dan hebben we ook nog een recept voor een rode bietenpannenkoek met geitenkaas-pestospread en doperwten.

Boerenkool wordt vaak in een stamppot gegeten, maar kan ook heel goed in het beslag van een pannenkoek verwerkt worden. Sandra Ysbrandy maakt een boerenkoolpannenkoek met gekaramelliseerde uitjes.

Okonomiyaki, een Japanse groentenpannenkoekDe Japanse groentepannenkoek Okonomiyaki

Buitenlandse variaties

Wilt u iets heel anders proberen? Dan is de Japanse groentepannenkoek misschien iets voor u. Okonomiyaki, zoals het heet, kan op vele manieren gemaakt worden. De naam is een samenstelling van ‘okonomi’ en ‘yaki’, wat vrij vertaald ‘gebakken/gegrild zoals je wilt’ betekent. In ons recept zijn garnalen en spitskool verwerkt.

In Duitsland en Oostenrijk worden aardappelpannenkoeken gegeten: reibekuchen. Misschien kent u ze wel van een kerstmarkt. Deze pannenkoeken worden gemaakt van geraspte aardappelen en worden platgedrukt in een pan. Ook hier zijn meerdere variaties mee te maken, zowel zoet als hartig. Ons recept is met appelstroop-zuurkool en gehaktbrood.

reibekuchenReibekuchen met appelstroop-zuurkool en gehaktbrood

Op de gezonde toer

Pannenkoeken zijn van zichzelf niet heel slecht, het bestaat immers uit meel, melk en eieren. Maar wat we erop doen, maakt het vaak wel wat minder gezond. Wilt u daarom een variant maken die wat gezonder is? Daar heeft Heel Holland Bakt 4 recepten voor op een rij gezet. Denk aan bananenpannenkoekjes, pannenkoeken met spinazie of met havermout. En wilt u van pannenkoeken een feestje maken voor de (klein)kinderen? Maak dan eens pannenkoeken spaghetti. Met sprinkels erbij wordt het een extra vrolijk gezicht. Of een heuse pannenkoekentaart, extra feestelijk!

Pannenkoeken spaghettiPannenkoeken spaghetti

Vele landen, vele pannenkoeken

In Nederland eten we pannenkoeken zowel zoet als hartig. Maar andere landen hebben eigen varianten op pannenkoeken en ook hoe ze het eten. Hierover hebben we eerder een artikel geschreven. Onderaan kunt u ook een pannenkoekenquiz spelen.

(Bron: archief, pannenkoekdag. Foto’s: Shutterstock, foto pancake spaghetti: Heel Holland Bakt)

Geef een reactie

Reactie

    magikookietszeggen says:

    Ik heb ze het liefste met schwarzwälder schinken en stroop, verder hoef ik er geen.