Een Dutch baby pancake met blauwe bessen en bramen.

Dit is de Dutch baby pancake (en het is niet Nederlands of klein)

Pannenkoeken zijn er in allerlei soorten en maten. Wij kennen de dunne variant, in Amerika zijn het dikkere varianten (American pancakes) en de Franse crêpes zijn helemaal dun. Maar er is nog een versie: de Dutch baby pancake. We leggen uit wat dit precies is en hoe deze pannenkoek aan z’n naam komt.

Een mix tussen pannenkoek en soufflé

De Dutch baby pancake ziet er namelijk wel wat anders uit dan onze dunne, platte pannenkoeken. De Dutch baby is eigenlijk een combinatie tussen een pannenkoek en een soufflé. Het andere grote verschil: hij wordt gebakken in de oven, in plaats van op het fornuis.

De Dutch baby pancake is niet Nederlands

De naam doet anders vermoeden, maar deze pannenkoek komt niet uit Nederland. Het is een Amerikaans gerecht, wat vermoedelijk ontstaan is door Duitse inspiratie. Alleen Deutsch en Dutch lijkt voor Amerikanen op elkaar, dus daar is waarschijnlijk een naamsverwarring ontstaan. En klein is de Dutch baby ook niet, dus waar de baby vandaan komt, is onduidelijk.

Bak ‘m in de oven

Deze pannenkoek wordt dus gebakken in de oven. Het beste is om dit in een gietijzeren (koeken)pan te doen. Wie dit niet heeft kan ook een metalen bakvorm gebruiken. Zorg dan wel dat er een hoge(re) rand aan zit, want net als een soufflé groeit deze pannenkoek enorm. Om daarna in te zakken. Het is dus een luchtige pannenkoek.

pannenkoeken
Lees ook: Waar komen pannenkoeken vandaan?

De ingrediënten

In het mengsel gaan eieren, bloem, suiker en melk. Verder wordt er vaak kaneel of vanille-extract aan toegevoegd. Er zijn ook recepten waarin de suiker wordt weggelaten. Dan zal het minder zoet smaken.

Bereiding van een Dutch baby pancake

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de gietijzeren pan erin tijdens het voorverwarmen. Zo is de pan al goed warm als het mengsel erin gaat. Mix de genoemde ingrediënten tot een glad beslag. Haal de pan met ovenwanten uit de oven als deze is voorverwarmd. Doe er een klein klontje boter in, dit zal direct smelten. Roer dit rond, zodat de zijkanten ook ingevet zijn. Schenk het beslag erin en zet terug in de oven voor 20 minuten.

Zorg dat er snel gewerkt wordt, als de pan uit de oven gaat. Deze moet goed heet blijven. Tijdens het bakken zullen de randen omhoog komen en kan de pannenkoek iets bruin gaan kleuren. Dit hoort erbij.

@crowdedkitchen

Hear me out, dutch baby >>> regular pancakes 🥞🍓We like to top ours with roasted strawberries 😍 Recipe: Pancake batter: 1/2 cup all purpose flour 1/2 cup milk 2 eggs 2 tbsp granulated sugar 1/2 tsp vanilla extract 1 tsp lemon zest 1/4 tsp salt 2 tbsp butter Roasted strawberries (these are sooo good, don’t skip them!) 1 pint strawberries, quartered (~2 cups) 1 tsp lemon zest 2 tbsp sugar Preheat oven to 425F. Place a 9” oven-safe skillet in the oven while it preheats. Meanwhile, add all pancake ingredients except butter to a blender and blend until smooth. Toss together the strawberries, lemon zest and sugar, then transfer to a sheet pan. Once oven is heated, add butter to the pan and swirl until it’s all melted, then pour in the pancake batter right away. Place the pancake and the strawberries in the oven. Bake for 15-20 minutes, until the edges are puffy and golden brown and the strawberries are jammy. Enjoy! #pancakes #brunchtok #dutchbaby #breakfast

♬ original sound – Crowded Kitchen

Kies de toppings

Zodra de Dutch baby pancake gaar is, kunt u hem beleggen met (vers) fruit en andere toppings naar keuze. Poedersuiker, jam, stroop of ahoornsiroop wordt vaak gebruikt. De bovenkant zal inzakken, vanwege de soufflé-achtige structuur. Snijd in stukken en serveer direct. Op de website van Heel Holland Bakt staan recepten van verschillende varianten.

Andere pannenkoeken variaties

Er zijn meer soorten pannenkoeken, zoals we aan het begin al schrijven. Denk bijvoorbeeld aan de Oostenrijkse kaiserschmarrn. Of kies eens voor een hartige variant, meer groenten of andere buitenlandse variaties.

(Bron: Culy, Miljuschka, Eef kookt zo, Oh My Foodness. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    johanna78 says:

    Ik heb hem gemaakt met de airfryer. 15 Minuten op 190o. Kwam er prachtig gerezen uit. Vulling gebruikt van blauwe bessen, poedersuiker en ahornsiroop. Hij smaakt heerlijk!