Minestronesoep met spinazie-pesto van Janny

Na alle feestdagen  trekken we letterlijk en figuurlijk de broekriem weer even aan. Daarom maakt Janny van der Heijden een overheerlijke minestronesoep boordevol vitamines en mineralen.

Ingrediënten:

Voor de minestronesoep:

  • 1 aubergine
  • 1 oranje of gele paprika
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 3 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • zout, peper
  • 1-2 theelepels gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • evt. verse tijm en rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 liter tomatensap
  • 1 blikje kerstomaten of tomatenblokjes op sap
  • ongeveer 200 gram gare cannellini of andere witte bonen

Voor de spinazie-pesto:

  • 100 gram spinazie
  • 50 gram walnoten
  • 40 gram geraspte oude Goudse
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 deciliter extra vierge olijfolie
  • vers gemalen peper

Bereiding:

Van de ministronesoep:

Maak alle groente schoon. Snijd de aubergine en courgette in blokjes, de paprika in reepjes en de ui en prei in ringen. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit hierin uisnippers en blokjes aubergine.  Voeg dan paprika, prei en courgette toe en kruid met zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak. Schenk het tomatensap in de pan en voeg laurierblaadjes en eventueel tijm en rozemarijn toe. Schenk de inhoud van het blikje in de pan en laat de groente in de soep beetgaar koken. Laat de laatste paar minuten de bonen meewarmen.

Serveer de soep met wat basilicumblaadjes en kaas of met een flinke  lepel spinazie-pesto.

Van de spinazie-pesto:

Was de spinazie, laat uitlekken en breek grote of harde steeltjes van de blaadjes. Hak de walnoten grof en doe ze met de spinazie in de mengkom van een keukenmachine of foodprocessor. Voeg de geraspte kaas toe en pers het teentje knoflook hierboven uit. Schakel de machine in en draai onder toevoeging van de olijfolie alles tot een egaal geheel. Proef of nog peper moet worden toegevoegd.

Geef een reactie

Reacties (11)

    Rita K. says:

    Klinkt fantastisch! Ga ik snel maken!!

    Annemarie Louisa says:

    Vind Janny een prachtige, aardige vrouw, met veel kennis van zaken.
    Wat ik wonderlijk vind is dat ze haar haar niet opsteekt bij het bereiden van het lekkers wat ze klaar maakt.
    Valt me ook op bij ‘Heel Holland Bakt’ (de kandidaten)…

      RABE says:

      Je hebt zeker nog nooit naar 24 Kitchen gekeken??

      Losse haren, lange nagels en sieraden.

      Dus het losse haar van Janny . . . . je hebt wel een beetje gelijk.

    moeder says:

    Deze soep ga ik beslist maken !!

    myriam says:

    Mooien gezond recept maar voor hoeveel personen is dat bedoeld?

      RABE says:

      Ligt aan de maat van de soepkommen.

      Komen er extra mensen eten dan even een stokbroodje bakken.

    Irene Gerritsen says:

    Ook in de studio rook het heerlijk 😉 Ik ga het zeker een keertje maken.

    Wat ik jammer vind is dat de website van tijd voor Max niet meer apart te bekijken is 🙁

    winkel28 says:

    Jan W.

    Lijkt mij een lekker recept van Janny van der Heijden.
    In een recept dat ik van Italiaanse vrienden kreeg staat dat je een stuk gerookt spek moet laten meetrekken.
    Dit geeft een bijzonder lekkere smaak aan de soep. Alhoewel, smaken verschillen. Een keertje proberen zou ik zeggen.

    mariette says:

    En waar in de bereiding is de bleekselderij gebleven?
    Er wordt gesproken over ui en prei in RINGEN en later over GESNiPPERDE ui. Hoe zit dat?

    hendriks37 says:

    Ik zou het recept graag uit willen printen, maar dan ook echt alleen het recept Maakt het in de keuken voor mij een stuk eenvoudiger!

      mariette says:

      Selecteer het recept en print de selectie.
      De soep is heerlijk, maar de hoeveelheid is voor een weeshuis! Ik heb er een paar blokjes bouillon bij gegooid en een handjevol macaroni ( het is toch een Italiaanse soep). Ik ga de rest invriezen en bij ontdooien wat aanlengen want de soep is wel zeer goed gevuld.