tomaten wortel soep

Wortel-tomaten-soep van Sandra Ysbrandy

Weet u wat het geheim is van lekkere tomatensoep? Volgens Sandra Ysbrandy is dit door de tomaten eerst te roosteren in de oven met wat olijfolie en peper en zout smaken ze heerlijk zoet. In deze wortel-tomatensoep roostert zij ook de wortelen voordat ze de soep in gaan. De soep wordt extra feestelijk door er een topping op te doen, bijvoorbeeld lobbig geslagen room met zelfgemaakte pesto en Parmezaan of kokosyoghurt en kruiden-quinoa.

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo tomaten
  • 750 gram wortelen
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepel gedroogde oregano
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 2 liter groentebouillon
  • 1 laurierblaadje
  • steeltjes van de basilicum (blaadjes gaan in de pesto), fijngesneden
  • bosje platte peterselie, fijngesneden

Voor de pesto-topping:

  • 2 deciliter room, lobbig (tot yoghurtdikte) geslagen
  • 50 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • 100 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 100 gram verse basilicumblaadjes
  • 100 gram pijnboompitjes, geroosterd
  • 2 deciliter olijfolie
  • peper en zout

Voor de kruiden-Quinoa topping:

  • 50 gram witte quinoa
  • flinke handvol verse kruiden (peterselie, koriander, basilicum, munt etc.)
  • 25 gram Kasha (geroosterde boekweit)
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de tomaten in vieren en leg in een ovenschaal. Boen de wortelen schoon en snijd in plakjes. Leg de plakjes wortel in de schaal bij de tomaten. Giet er olijfolie overheen en bestrooi met peper, zout en oregano. Rooster de groenten 30 minuten in de oven.

Bak ondertussen in een pan ui, knoflook, rode peper en de basilicumsteeltjes. Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg de geroosterde groenten, groentebouillon, laurier en peterselie toe. Laat de soep 20 minuten op laag vuur koken. Verwijder het laurierblad en pureer met een staafmixer fijn. Proef of de soep voldoende op smaak is. Eventueel nog zout en peper toevoegen en wat citroensap of balsamico azijn. Als u de soep te dik vindt kunt u er nog wat extra bouillon aan toevoegen.

Van de pesto-topping:

Doe de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en pureer deze fijn tot een egale pesto.

Doe de soep in de kommen. Leg er lobbig geslagen room op en pesto. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

Van de kruiden-quinoa-topping:

Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. Meng er de kasha doorheen en de fijngehakte kruiden.

Doe de soep in de kommen. Leg er wat kokosyoghurt op en bestrooi met de kruiden-quinoa topping.

(Bron: Sandra Ysbrandy / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Reactie

    Pukkel47 says:

    Bij ons in het dorp is al jaren een soepcafe, daar wordt door vrijwilligers elke laatste vrijdag van de maak een maaltijd bereidt voor alleenstaanden met groetjes die door de plaatselijke supermarkten worden aangeleverd. Deze groente wordt anders weggegooid, dus zo bijzonder is oma,s soep niet