Gourmetstel

Gourmetstel vies? Maak hem zo eenvoudig weer schoon

Gourmetten blijft een populaire bezigheid tijdens de feestdagen. Ieder zijn eigen pannetje, een tafel vol met lekker eten en daarna heerlijk uitbuiken op de bank of aan tafel. Vervolgens moet het gourmetstel weer schoon worden opgeruimd. Lees hoe u dat zo eenvoudig mogelijk doet, zodat u daarna nog even kunt bijkomen van het vele eten.

Voorbereiding

Na een avond gourmetten is niets zo vervelend als een vieze tafel en het gourmetstel die nog opgeruimd moeten worden. Om te voorkomen dat u daar lang mee bezig bent, kunt u het beste goed voorbereid van start gaan. Dit begint al bij het dekken van de tafel. Er komen gegarandeerd vetvlekken of andere viezigheden op de tafel terecht. Leg daarom een tafelkleed of -zeil over de tafel. Zet het gourmetstel stevig in het midden en zorg dat het stekkersnoer goed zichtbaar is. Zet ook een bakje water naast de tafel in geval van verbranding. Haal, om vieze luchtjes in huis te voorkomen, de gordijnen weg en zet ramen of deuren open zodat het goed kan doorluchten.

gourmetten
Lees ook: Met deze tips wordt gourmetten een groot succes

Gourmetstel schoonmaken

Is iedereen uitgegeten? Begin dan gelijk met opruimen en laat het vieze gourmetstel liever niet staan voor de volgende dag. Als u dat wel doet, gaat uw huis stinken naar het oude bakvet en krijgt u aangekoekte resten minder makkelijk weg. Met de volgende stappen heeft u snel en makkelijk een schoon gourmetstel:

  • Zet direct na het bakken en braden het gourmetstel uit en laat deze heel even afkoelen.
  • Wanneer het niet te heet meer is, haalt u met keukenpapier de grote stukken etensresten weg. Haal ook een stuk keukenpapier langs het verwarmingselement. Let hierbij goed op dat ook deze genoeg is afgekoeld.
  • Maak met een lauwwarm doekje en wat schoonmaakazijn het gourmetstel schoon.
  • De pannetjes kunnen in de vaatwasser of met de hand worden afgewassen.
  • Gebruik voor het schoonmaken van de grillplaat nooit een schuurspons of ovenreiniger. Hierdoor gaat de antiaanbaklaag van de plaat namelijk stuk. Is de grillplaat niet goed schoon geworden na het afnemen met een doekje? Doe hem dan eventueel in een waterdichte zak en giet hier wat water en ammoniak bij. Laat het vervolgens een nachtje inweken. De volgende ochtend spoelt u de plaat weer helemaal schoon met warm water. Pas wel op met ammoniak, deze stof wilt u namelijk niet in uw ogen krijgen. Was u handen na de tijd daarom goed schoon.
vieze geurtjes
Lees ook: Vieze geurtjes in huis na het koken of gourmetten? Zo raakt u ze kwijt

Opbergen

Is het gourmetstel de volgende dag weer helemaal schoon? Berg deze dan weer goed op, zodat er geen stof, vocht of andere viezigheden bij kunnen komen. Als u de verpakking van het apparaat nog heeft, kunt u deze het beste daar weer in verpakken. Zo kunt u het gourmetstel de volgende keer weer schoon op tafel zetten. Om vieze geuren na het gourmetten te voorkomen, kunt u bakjes azijn in de kamer neerzetten of sprayen met een mengsel van water en azijn. Dit neutraliseert de lucht. Leeg ook de vuilniszak en haal een doekje over de eettafel, zodat alle vetresten verdwenen zijn.

(Bron: Ad, Jumbo, Oma Weet Raad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie