Croissantdeeg.

Met croissantdeeg kunt u meer maken dan alleen croissants

Maakt u wel eens een croissantje met kant-en-klaar deeg uit de supermarkt? Lekker voor op een zondagochtend bijvoorbeeld. Maar er kan nog meer met dit croissantdeeg klaargemaakt worden. We vertellen wat allemaal.

Croissantdeeg of bladerdeeg?

Croissantdeeg heeft wat weg van bladerdeeg. Beiden geven mooie laagjes weer, mits goed bereid. Toch zitten er wel verschillen in het deeg. Zo wordt aan croissantdeeg gist, suiker en melk toegevoegd. De gist zorgt ervoor dat het deeg mooi rijst en dus de mooie, bolle vorm krijgt.

Voor veel gerechten waar bladerdeeg voor gebruikt wordt, kan dan ook croissantdeeg gebruikt worden. Het geeft soms meer luchtigheid en het smaakt iets zoeter, door de suiker. We geven tips voor het maken van een hartige krans, kaneelbroodjes, hapjes voor bij de borrel en cronuts (een donut en croissant in één).

We zijn nu uitgegaan van kant-en-klaar deeg. Voor de wat meer geoefende bakker is het ook mogelijk om zelf croissantdeeg te maken.

Een hartige krans van croissantdeeg

Dit gerecht staat alleen al mooi op tafel. Een rijkgevulde krans met goudbruin gebakken deeg eromheen. Zet een klein kommetje of een (breed) glas in het midden op bakpapier. Leg hieromheen de driehoeken croissantdeeg, met de breedste kant tegen de kom of het glas aan en de punten naar buiten. Vul met ingrediënten naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan roerei met spek of zalm. Maak het roerei dan wel eerst los en vul daarna het deeg ermee. Sla het deeg terug over de vulling, naar het midden toe. Vouw voorzichtig om de onderkant. Besmeer met wat ei en bak in de oven op 200 graden voor ongeveer 15 minuten. Serveer warm.

Kaneelbroodjes

Makkelijk om te maken met croissantdeeg: kaneelbroodjes. Met wat kaneelpoeder, suiker en een losgeklopt ei kunt u aan de slag. Rol het deeg helemaal uit en druk eventueel de gaatjeslijn dicht. Roer boter en kaneel door elkaar en smeer dit over het deeg heen. Rol over de lengte op en snijd daarna in plakken. Leg ze in een muffinvorm of op een met bakpapier beklede bakplaat, met wat ruimte ertussen. Bak af op 180 graden, voor zo’n 15 tot 20 minuten. Of gebruik dit recept.

Kaneelbroodjes

Hapjes voor bij de borrel

Kaasstengels en kaas- of kaneelvlinders zijn ook erg lekker met croissantdeeg. Of maak mini hotdogs. Snijd hiervoor het deeg in de driehoeken van de stippellijn en snijd die weer in 3 gelijke delen. Leg hier kleine knakworstjes in en rol op. Bestrijk met ei en bak zo’n 15 minuten in de oven op 200 graden, tot ze goudbruin zijn.

Maak een cronut van croissantdeeg

Een donut en croissant gecombineerd wordt een cronut. Een Amerikaanse banketbakker bedenkt deze combinatie een aantal jaar geleden en het wordt meteen een hit. Zelf maken kan ook, vouw het deeg een paar keer extra op en rol het opnieuw uit. Zo creëert u extra laagjes. Maak er een ronde vorm van, door het uit te steken met een ronde vorm. Gebruik voor het midden een klein rondje. Frituur het vervolgens op 180 graden voor 3 tot 4 minuten. Wentel daarna eventueel door de kaneelsuiker. Of maak er een cruffin van: een croissant en muffin in één.

Cronut

Nog meer inspiratie

De croliebol van Mercedes

Hartcroissantjes

Hartige taart met vergeten groenten

(Bron: Heel Holland Bakt, Culy, Miljuschka, Keukenliefde, Foodies. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie