Duur 15:46
Gepubliceerd op 13 januari 2023

Ham-kaascroissants

Deze croissants maakt Robèrt van vers, zelfgemaakt bladerdeeg. Het is even wat werk, maar dat proeft u er zeker aan af. U kunt de 1e stap van het deeg ook een dat van tevoren doen, dan weet u zeker dat het voldoende kan rusten.

Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks):

Van het deeg (1):

 • 500 gram bloem
 • 25 gram gist
 • 10 gram zout
 • 5 gram suiker
 • 25 gram zachte boter
 • 25 gram ei
 • 100 gram koud water
 • 150 gram melk

Aanvulling deeg (2):

 • 250 gram boter, zo koud mogelijk

Vulling (3):

 • 20 plakjes kaas
 • 20 plakjes gekookte ham
 • geraspte kaas

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten van het deeg (1) in de kom van de keukenmachine. Kneed dit met de deeghaak tot een soepel en elastisch deeg: ongeveer 3 minuten in de 1e versnelling, daarna 4 minuten in de 2e versnelling. Neem het deeg uit de kom en werk het op een met bloem bestoven werkbank nog eens kort door. Druk het deeg met de handen plat tot een min of meer rechthoekige plak. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen, een klein stukje over elkaar heen. Druk het deeg met platte hand iets platter en vorm er een min of meer vierkante plak van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast, maar bij voorkeur een nacht.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rechthoekige plak. Pak de koude boter onder aanvulling deeg (2) erbij, bestrooi met wat bloem en rol uit tot een rechthoekige plak die half zo groot is als het deeg: houd dezelfde breedte aan en de helft van de lengte.

Snijd het deeg in de breedte doormidden. Leg de ene helft van het deeg op de werkbank en leg de boter erbovenop; rol de boter eventueel nog iets verder uit om hem mooi passend te maken. Dek af met de andere helft van het deeg en druk de zijkanten met de handen aan tot een gelijkmatige vierkante lap, met 3 gelijke lagen: deeg-boter-deeg.

Tijd om te toeren! Vouw het deeg nu 2 keer in vieren:
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank in de lengte uit tot een rechthoekige lap van 7-8 mm dikte. Vouw de onderkant van het deeg naar boven tot ongeveer 1/3. Vouw de bovenkant van het deeg naar beneden tot hij daarop aansluit. Er zijn nu twee lagen ontstaan. Vouw het deeg in de lengte dubbel. Er zijn nu vier lagen ontstaan. Draai het deeg een kwartslag en herhaal stap 1 t/m 3.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 1 uur rusten in de koelkast, of tot het weer helemaal goed koud is.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 75 x 40 cm. Snijd het deeg in de lengte doormidden en leg de beide helften op elkaar.

Meet vanaf de linkerbovenhoek van het deeg 10 cm en markeer dit punt. Snijd met een groot mes (of een pizzasnijder) vanuit de linkeronderhoek naar het gemarkeerde punt. Snijd van hieruit weer naar schuin naar beneden, waarbij de korte kant van de driehoek die daar ontstaat ook weer 10 cm lang is. Herhaal tot je het hele deeg in driehoeken hebt gesneden.

De afwerking:

Leg steeds 1 driehoek voor u op de werkbank met de punt naar boven. Beleg het deeg met een halve plak kaas en ham en rol de driehoek van onder naar boven op. Trek vlak voordat u klaar bent het deegpuntje een klein beetje uit om hem nog wat langer te maken.

Bestrijk de croissants licht met ei, haal ze met de bestreken kant door de geraspte kaas en leg ze op de bakplaat. Laat circa 2 uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Leg de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de croissants in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (5)

  Teun Oosterbroek says:

  Ik heb deze croissants gemaakt, maar volgens mij zit er een fout in het aanvullende recept, daar staat 25 gr. volgens mij moet dat 250 gr. zijn geweldig recept.
  Vriendelijke groet. Teun Oosterbroek

   MAX Vandaag says:

   Beste Teun Oosterbroek, bedankt voor uw reactie en u heeft helemaal gelijk, het moet inderdaad 250 gram zijn. We hebben het aangepast.

   jml.cremers says:

   Hallo.de link naar het filmpje werkt niet meer.als je op afspelen drukt ga je naar de npo startpagina waar het filmpje niet te vinden is.Is er eventueel een anderre link waar ik het filmpje nogmaals kan bekijken? hartelijk dank

   MAX Vandaag says:

   Beste jml.cremers en Joop Voortman, bedankt voor uw reacties. We hebben het aangepast en de video is nu ook weer te zien. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

  Joop Voortman says:

  Ik zou zo graag het filmpje nog eens zien, maar als ik op het driehoekje van afspelen klik kom ik bij npostart terecht. bij ‘Bak mee met met Max’ kan ik het filmpje ook niet vinden.
  Met vriendelijke groet,
  Joop Voortman

Bekijk ook

Meer