Gebakjes van croissants

Dit kunt u doen met overgebleven croissants

Croissants zijn voor veel mensen vaak het hoogtepunt van een ontbijt of brunch. Maar wat als ze overblijven? In plaats van de lekkernijen weg te gooien, zijn er verschillende manier om ze opnieuw te gebruiken. Daarom geven we in dit artikel tips hoe u van (restjes) croissants iets nieuws en lekkers maakt.

Opnieuw verwarmen is de meest eenvoudige manier

De meest eenvoudige manier om overgebleven croissants te gebruiken, is door ze op te warmen in een oven of airfryer. Verwarm uw apparaat naar keuze voor op 180 graden. Besprenkel de croissants vervolgens met een paar druppels water om ze een beetje verloren vocht terug te geven. Bak ze daarna in een paar minuten weer knapperig. Gebruik geen magnetron, daar worden croissants slap van.

Broodpudding van croissants

Een andere manier om de lekkernij opnieuw te gebruiken, is door er broodpudding van te maken. Dit zoete gerecht wordt over het algemeen gemaakt van restjes brood of croissant, geweekt in melk, eieren, suiker en kaneel. Het heeft wat weg van wentelteefjes, maar dan in de vorm van een cake. Ideaal als toetje of voor een luxe ontbijt.

Broodpudding met croissants

Broodpudding met croissants

Wentelteefjes met een twist

Hoewel wentelteefjes meestal met oud brood worden gemaakt, kunt u ze ook perfect maken met croissants. Volg hiervoor hetzelfde recept als voor traditionele wentelteefjes. Snijd de croissants in dikke plakken en doop ze in een mengsel van 2 eieren, 50 ml melk, een snuf kaneel en een beetje suiker. Bak de plakken in een hete pan tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer daarna bijvoorbeeld met vers fruit, poedersuiker of een scheutje ahornsiroop.

Croissant sandwiches

Als croissants nog niet helemaal uitgedroogd zijn, kunt u ze ook gebruiken voor een sandwich. Snijd ze hiervoor doormidden en vul met bijvoorbeeld kaas en ham of ga voor een vegetarische variant met gegrilde groenten en humus. U kunt ze zelfs nog even in een pan grillen om een extra krokante korst te krijgen.

Croutons met een boterachtige smaak

Croissants kunnen in de vorm van croutons ook een lekkere toevoeging zijn aan salades of soepen. Dit doet u heel eenvoudig door ze in stukjes te snijden en te bakken op 180 graden tot ze krokant zijn. Het geeft een extra rijke en boterachtige smaak aan uw gerecht. Ook kunnen deze croutons goed smaken bij een toetje, bijvoorbeeld met een bolletje ijs.

Croutons van stukjes croissant

Croutons van stukjes croissant

Hartige of zoete ovenschotel

Een andere veelzijdige manieren om oude croissants te gebruiken, is door ze te verwerken in een ovenschotel. Zowel hartige varianten (met bijvoorbeeld spinazie of champignons) als zoete varianten (met custard, jam of chocolade) zijn mogelijk. Er zijn op internet diverse recepten te vinden.

Mini pizza’s van croissants

Croissantdeeg wordt soms ook gebruikt om kleine pizza’s te maken en dit kunt u dus ook doen met overgebleven croissants. Snijd ze hiervoor open, druk ze een beetje plat en beleg vervolgens met uw favoriete ingrediënten, bijvoorbeeld tomatensaus (als basis), kaas, groenten, vlees en/of pesto. Zet het op 180 graden in de oven tot de kaas gesmolten is en de randen krokant zijn. Het resultaat is een verrassend luchtige pizza.

Croissant pizza

Pizza van croissant

Croissantgebak

De wereld stond een paar jaar geleden op zijn kop toen de crompouce werd geïntroduceerd.  Inmiddels heeft dit gebakje een vaste plek in de schappen van supermarkten en bakkersvitrines. Maar naast dat u ze kunt kopen, kunt u ze natuurlijk ook zelf maken.

Croissantdeeg.
Lees ook: Met croissantdeeg kunt u meer maken dan alleen croissants

(Bron: Archief, Heel Holland Bakt, Culy, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie