Koken of stomen? Dit kunt u het beste doen
Publicatiedatum: 10 februari 2025
Er zijn verschillende manieren om groenten te bereiden. En de manier waarop u dit doet, kan verschil maken voor behoud van vitaminen, smaak en structuur. In dit geval nemen we stomen en koken onder de loep, want welke van de 2 bereidingswijzen is eigenlijk beter?
Het verschil tussen stomen en koken
Tijdens het stomen worden groenten gedurende een korte periode gegaard in de damp van heet water. Dit kan bijvoorbeeld in een stoomoven, stoommand of stoompan, maar zeker ook op andere manieren. In tegenstelling tot gekookte groenten worden ze op deze manier niet direct blootgesteld aan water.
Stomen wint het over het algemeen van koken
Volgens het Voedingscentrum blijven voedingsstoffen bij stomen beter behouden dan bij koken. Want hoe langer u eten kookt, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Daarnaast heeft gestoomd eten vaak een betere smaak en structuur, dan gekookt voedsel.
Alleen bij een soep of stoofgerecht is dit niet zo erg omdat u het water met de vitaminen alsnog tot u neemt. Ook is het bij een paar groenten volgens 24 Kitchen wel beter om ze te koken, omdat uw lichaam de voedingsstoffen dan beter kan opnemen. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn bij spinazie en wortel waar bètacaroteen in zit (uw lichaam zet deze stof om in vitamine A).
Koken natuurlijk nog steeds een gezonde optie
Al blijven voedingsstoffen bij stomen beter behouden, ook koken is natuurlijk nog steeds een gezonde optie. Zeker wanneer u zich aan de juiste tijden houdt. Daarnaast zijn er nog een paar andere tips, om bij koken zoveel mogelijk van de voedingsstoffen te blijven profiteren:
- Snijd de groenten zo min mogelijk. Dan blijven er meer vitamines behouden
- Gebruik niet meer water dan nodig is
- Gebruik het kookvocht, waar de vitaminen in zitten, indien mogelijk voor een jus of saus.

(Bron: Voedingscentrum, 24 Kitchen, Archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Welke Hoge druk pan?
De oude was mooie maar de nieuwe Tefal heeft hoge en lagere druk voor stomen.
Taai vlees is eerder dus Energie zuinig en bietjes kan op de lagere stand goed gaar worden.
De oude uit 1996 was geen nieuwe rubbers meer voor helaas….
van goed naar lage druk pan.
Zowel op Gas als Inductie zal een Hoge druk pan zuiniger en sneller zijn.
Dat er ook meer smaak over bleef, ’t kan niet weg dus condenseerde weer en niet water verdunde dat je weg spoelde!
Maar in normale pan gekookte?
Dat is prima water met smaakje voor de soep!
Na aardappels geen gewone maar zachte crème soep gekregen!
We moeten niet alle afval als afval afvoeren!
De koffie is na gebruik de prut prima voor planten.
en compost toilet in Camper, prima voor zelf bemeste groente!
Geen groene bak maar eigen hoop achter in de tuin en nee, U ruikt niets.
Groene bak stinkt veel erger en is nu schoon en opslag tuingereedschap.
Kar op wieltjes en waterdicht!