magnetron

Koken met de magnetron: deze smakelijke etenswaren zijn er heel geschikt voor

Eten bereiden met de magnetron heeft niet zo’n goed imago. Het zou ongezond en minder lekker zijn, maar dat is in veel gevallen onterecht. Wist u dat u sommige gerechten net zo goed, of zelfs beter in de magnetron kunt bereiden?

Bereiden in magnetron niet schadelijk

Voor het opwarmen van voedsel in de magnetron is geen water nodig, zoals bij koken. Daarnaast gaat de verhitting zeer snel. Om die reden verdwijnen er minder voedingsstoffen dan bij langdurig koken in water. Bij koken ‘lekken’ er veel voedingsstoffen in het kookvocht. Er gaan dus in verhouding minder voedingsstoffen verloren bij het opwarmen van eten in de magnetron. In sommige gevallen is het zelfs gezonder om eten in de magnetron te bereiden dan in kokend water. Als u er daarbij op let om magnetronbestendige bakken of schalen te gebruiken, dan zal het plastic niet smelten en komen er dus ook geen ongewilde chemische stoffen in het eten terecht.

Kant en klaarmaaltijden

Het slechte imago van de magnetron heeft het product ook te danken aan kant-en-klaarmaaltijden, die er veel in bereid worden. Deze gerechten zijn inderdaad niet altijd de meest gezonde keuze, aangezien ze vaak veel zout, weinig groente en vezels, maar juist wel veel verzadigde vetten bevatten. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om de magnetron vooral te gebruiken voor het verwarmen van zelfgemaakte gerechten, waarbij u zelf de hoeveelheid zout, groente en vezels kunt bepalen.

Lekkere gerechten voor de magnetron

Onderstaande gerechten tovert u ‘in een handomdraai’ op tafel:

Gepofte aardappel

Kies een grote aardappel uit en boen hem goed schoon. Prik vervolgens enkele gaten in de schil. Voeg eventueel kruiden toe en leg de aardappel op een bord of schaal. Laat hem, afhankelijk van de grootte, 8 á 12 minuten garen op de hoogste magnetronstand. Haal hem uit de magnetron en laat nastomen in een theedoek. Vul de gepofte aardappel vervolgens naar smaak met bijvoorbeeld zure room.

(Chocolade) cake

In slechts een paar minuten kunt u een supersnelle cake uit de magnetron toveren. Bereid ‘m bijvoorbeeld in uw favoriete theemok. Meng daarin suiker naar smaak, eventueel cacaopoeder, melk, een scheutje olijfolie en 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel. Zet hem vervolgens 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand.

Bacon

Deze tip hadden wij graag eerder geweten. In plaats van zeker 15 minuten in de oven, kunt u spek of bacon ook in een paar minuten krokant en wel uit de magnetron halen. Leg daarvoor reepjes spek of bacon tussen 2 lagen keukenpapier of bakpapier op een bord en doe ze vervolgens 1 á 3 minuten op de hoogste stand in de magnetron.

Gestoomde groenten

De gezondste manier voor het bereiden van groenten is stomen, hierbij gaan de minste voedingsstoffen verloren. In de magnetron kunt u iets dergelijks bereiken, door die als ‘stoomapparaat’ te gebruiken. Doe daarvoor stukjes groenten, zoals bijvoorbeeld stronkjes broccoli of worteltjes in een schaal en voeg een scheut water toe. Dek de kom af met een deksel, bord of magnetronfolie (er moet wel wat lucht kunnen ontsnappen) en verhit afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 1 tot 6 minuten in de magnetron. Pas bij het verwijderen van de afdekking op voor de hete stoom. Ook stukken aardappel kunt u op deze manier bereiden.

Appelmoes

Schil een appel en snijd hem in stukjes. Leg hem op een schaal en voeg 2 eetlepels water toe. Verhit het vervolgens 2 minuten op de hoogste stand in de magnetron. Voeg eventueel kaneel naar smaak toe. Een snellere appelmoes kan niet en het is nog smakelijk ook.

Lees ook: voedingsmisverstand: is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?

(Bron: 24Kitchen, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Maramax says:

    Cake in mijn favoriete theekop?, zou het kunnen zijn dat er een ingrediënt is vergeten? smaakt helemaal nergens na. Wel supersnel dat dan weer wel