Zo stoomt u eten zonder stoommandje of stoomkoker

Eten stomen kunt u op allerlei manieren doen. Zo zijn er speciale stoommandjes, bestaan er stoomkokers en zelfs speciale stoomovens. Heeft u die niet, maar wilt u uw eten wel stomen? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden. 

Voordelen van stomen

Naast bakken en koken is stomen één van de meest gebruikte manieren om eten klaar te maken. Het is niet alleen vrij eenvoudig, maar ook een gezonde manier van eten bereiden. Door de stomen blijven er meer vitamines én smaak bewaard  dan als u bijvoorbeeld eten kookt. Dat schrijft het Voedingscentrum op hun website. Gezond dus, en ook veelzijdig, want u kunt in principe alles wat u normaal zou koken, ook stomen.

Boven een pan

Zoals al gezegd zijn er speciale producten op de markt die het stomen van eten erg eenvoudig maken, maar er zijn ook alternatieven. Wie groente wil stomen kan volgens het Voedingscentrum bijvoorbeeld een pannetje met water vullen en dat met de deksel erop op het vuur zetten. Zodra er stoom onder de deksel vandaan komt zet u het vuur laag en plaatst u een hittebestendige schaal of bord op het pannetje met daarop het eten. Zorg dat u een deksel over het voedsel plaats zodat de hitte bewaard blijft. Qua bereidingstijd is het verstandig om ongeveer 5 minuten op te tellen bij de kooktijd die normaal wordt aangehouden.

Stomen

Als u eten stoomt boven een pan is het dus wel belangrijk om de deksel erop te doen.

In de magnetron

Bij een andere stoommethode heeft u de magnetron nodig. Het werkt zo: doe wat u wilt bereiden in een bakje en voeg hier een scheut water aan toe. Dek het vervolgens af met keukenfolie of een bord, want er moet wel wat damp kunnen ontsnappen. Plaats dit vervolgens 1 tot 6 minuten  -afhankelijk van hetgeen dat u stoomt- in de magnetron en klaar bent u. Pas bij het verwijderen van het bord of de folie wel op voor de hete stoom die dan vrijkomt. Deze manier van stomen is trouwens vooral geschikt voor groente of aardappelen; voor vis is de manier die wij hierna noemen handiger.

Met aluminiumfolie in de oven

Wie vis, groente of vlees wilt stomen kan ook gebruik maken van de oven en een stuk aluminiumfolie. Deze kooktechniek heet en papillotte. Het is hierbij essentieel om de groente, vis of het vlees goed in te pakken in de folie, zodat de warmte in het pakketje blijft. Welke oventijd en temperatuur u moet gebruiken verschilt per product, dus pak er van tevoren altijd een recept bij. U kunt overigens ook bakpapier gebruiken in plaats van aluminiumfolie.

(Bron: culy.com, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie