Koken met Sandra: boerenkoolsalade met rozijnen
Publicatiedatum: 27 februari 2025
Een supergezonde salade, dat is deze boerenkoolsalade met rozijnen. Verder gaat er nog pompoen in, amandelen en pecorino.
In het recept staat dat u de boerenkool moet kneden. Dit klinkt misschien gek, maar het kneden zorgt ervoor dat de harde vezels in de boerenkool gebroken worden. Boerenkool is van zichzelf hard en heeft een grove structuur. Dat wordt door het kneden zachter.
Ingrediënten, voor 4 personen:
- 1 flespompoen
- 4 eetlepels olijfolie
- 100 gram amandelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram rozijnen
- 300 gram boerenkool
- 1 citroen
- 50 gram pecorino (Italiaanse schapenkaas)
Bereidingswijze boerenkoolsalade
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Verdeel over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en rooster 30 minuten in oven. Schep halverwege om.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Rooster de amandelen 3 minuten en schud op een bord en laat afkoelen.
Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verhit 3 eetlepels olie in de koekenpan. Fruit de ui met de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de rozijnen toe en bak 3 minuten mee.
Doe intussen de boerenkool in een ruime kom. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil erboven en pers de helft van de vrucht erover uit. Bestrooi met zout en kneed de boerenkool in ongeveer 5 minuten mals. Net zoals u deeg zou kneden.
Hak de amandelen grof. Schep de amandelen, ui, knoflook, rozijnen en pompoen door de boerenkool. Verdeel de boerenkoolsalade over een schaal, bestrooi met versgemalen peper en rasp de kaas erover.
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)