Koken met Sandra: boerenkoolsalade met abrikozen en notendressing
Publicatiedatum: 6 november 2025
Nu het in november kouder wordt, kan er weer boerenkool gegeten worden. In plaats van het als stamppot te eten, maakt Sandra Ysbrandy er een boerenkoolsalade van. Met een zelfgemaakte notendressing en abrikozen.
Dit recept is voor 2 personen
Ingrediënten
- 150 gram boerenkool
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- Snuf zout
- 150 gram quinoa
- 5 wortelen (bospeen)
- 50 gram amandelen
- Handje zonnebloempitten
- 10 abrikozen
- Chilivlokken
Notendressing
- 125 gram hazelnoten
- 175 milliliter plantaardige melk
- 1 teen knoflook
- rasp en sap van 1 citroen
- 100 milliliter extra vierge olijfolie
- Zout en Peper
Bereiding boerenkoolsalade
Door rauwe boerenkool te masseren met olijfolie en een snuf zout, wordt de boerenkool zo zacht dat u het heerlijk rauw kunt eten. Koop boerenkoolblad bij de biologische tuinderij of haal het uit de eigen moestuin. Haal het blad van de nerf en was het in koud water. Doe het boerenkoolblad in een kom met olijfolie en zout en kneed een paar minuten flink zodat de boerenkool zacht en mals wordt.
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
Maak met een dunschiller linten van de wortels. Hak de amandelen grof. En bak de zonnebloempitten in een droge koekenpan goudbruin. Snijd dunne reepjes van de abrikozen.
Meng voor de dressing de hazelnoten, de melk, knoflook en citroen in een blender tot een gladde dressing. Schenk de olijfolie er geleidelijk bij tot de dressing dikker wordt. Voeg dan water toe om te verdunnen. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar in een potje in de koelkast. Schud voor gebruik om te mengen. De notendressing is een week houdbaar in de koelkast.
Doe de boerenkool, wortelen, amandelen, zonnebloempitten en abrikozen in een kom en hussel met de notendressing. Strooi chilivlokken over de boerenkoolsalade heen.
Sandra Ysbrandy is wekelijks te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)



