Koffie

Koffie, we drinken het veel en graag en in het café is cappuccino het meest geliefd

Italianen hebben misschien de naam, maar nergens ter wereld wordt zoveel koffie gedronken als in Nederland. Naar (onze) koffiegewoontes wordt regelmatig onderzoek gedaan en wij lichten er enkele bevindingen van de laatste tijd uit.

Populairste koffiemomenten

Gemiddeld drinken Nederlanders 4,1 koppen per dag, tegenover 3,2 koppen thee. Buiten de steden wordt het meest koffie gedronken. Gewone koffie wordt de hele dag door gedronken, maar beleeft een kleine dip rond het diner. Koffie met melk: café latte, cappuccino, koffie verkeerd en latte macchiato beginnen te pieken rond de klok van 12 uur. Na 14.00 uur worden deze koffies juist weer minder gedronken, terwijl ijskoffie een piek beleeft in de middag, tussen 15.00 en 17.00 uur. Decafé en espresso genieten ook nog populariteit na het diner.

Cappuccino populairst in het café

In het café bestellen Nederlanders het grootste deel van de dag het liefst een cappuccino, blijkt uit cijfers van Misset Horeca. Gewone koffie volgt op plek 2. Terwijl in Italië tot uiterlijk 11.00 uur cappuccino besteld wordt, is het bij ons juist rond lunchtijd een erg populair drankje. Tot 14.00 blijven we het volop drinken, maar niemand kijkt hier gek op als mensen het ook ’s avonds nog bestellen.

Duurste en goedkoopste bakkie

In de stad bent u over het algemeen zo’n 10 procent duurder uit dan in de stedelijke gebieden. Een latte macchiato is in de stad met gemiddeld 3,19 euro zelfs 23 procent duurder dan daarbuiten, waar er gemiddeld 2,90 euro voor afgerekend wordt. Voor een cappuccino wordt in de stad 14 procent meer gevraagd, gemiddeld 2.67 euro, tegenover 2,35 euro. IJskoffie is de enige koffievariant die in stedelijk gebied iets goedkoper is dan in ruraal gebied.

Alleen al denken aan koffie werkt opwekkend

De cafeïne in koffie heeft een opwekkend effect, maar wist u dat zelfs het denken aan een kopje ervan dat effect al heeft? Dat is de conclusie uit wetenschappelijk onderzoek naar de psychologische effecten van koffie. Zonder een druppel te drinken, heeft alleen al het lezen of horen van informatie over koffie bij de proefpersonen geleid tot een verhoogde alertheid. Helemaal betrouwbaar is dit eerste onderzoek nog niet, geven de Australische en Canadese wetenschappers die erachter zitten overigens toe, want daarvoor is het onder een te kleine groep mensen uitgeprobeerd. Maar het kan geen kwaad het zelf eens uit te proberen. Laat u het hieronder in een reactie weten als u inderdaad minder slaperig bent geworden na het denken aan koffie?

Cursus koffiespecialiteiten

Zelf ook de heerlijkste koffiespecialiteiten maken? In onze gratis, online cursus leren we u onder andere de perfecte cappuccino en espresso te maken en hoe u met ‘latte art’ uw koffie verfraait.

Lees ook: feiten en fabels over koffie en thee, koffie vergroot de kans op een langer leven en koffie, wondermiddel of laten staan?

(Bron: Trouw, Nu.nl, Misset Horeca, archief)

Geef een reactie