Duur 04:55
Gepubliceerd op 18 april 2016

Deel 4: Cappuccino en Latte Machiato

Een mooie dikke witte laag met bubbeltjes, het ziet er niet alleen mooi uit, het is ook super lekker! Maar hoe krijgt u dat voor elkaar? Hoe maakt u van melk nou een mooie schuimlaag? In dit deel leert u dat én het maken van een goede cappuccino én de juiste bereiding van een latte macchiato.

Koude melk

Voordat u begint, moet u er zeker van zijn dat uw melk koud is. Gebruik bij voorkeur volle melk, dit klopt het fijnst en geeft het dikste schuim. Wilt u andere melk gebruiken? Kies dan houdbare melk. Maar let erop dat ook deze melk koud is bij bereiding!

Opwarmen

Vlak voor of tijdens het opkloppen van de melk, warmt u de melk op. Dit kan met een stoompijpje, met een pannetje op het vuur of door de melk even in de magnetron te doen. Maar zorg ervoor dat de melk niet warmer wordt dan 70°C.

Melk opschuimen

De enige juiste manier om melk op te schuimen bestaat niet.
Er zijn meerdere mogelijkheden:

 • Met een kloppertje: dit kost wel wat tijd dus houd daar rekening mee. Zorg ervoor dat u rondjes draait in de melk als u dit apparaat gebruikt.
 • Een melkopschuimer: een veel gebruikt apparaat in de Nederlandse keukens. Het gebruik van dit apparaat spreekt voor zich.
 • Een stoompijpje: u kunt hier de instructie downloaden.

Cappuccino

De naam cappuccino stamt af van het oorspronkelijke ‘Kapuziner Kaffee’ en komt uit het Oostenrijkse Wenen. De cappuccino is een erg populair drankje voor na een gezellig etentje. Gebruik net als in restaurants een mok, dit drinkt het lekkerst. Een cappuccino bestaat voor 1/3 deel uit espresso, voor 1/3 deel uit warme melk en voor 1/3 deel uit melkschuim.

Bereidingswijze:

 • Zet een espresso, direct in een kop;
 • Maak het schuim klaar, met genoeg melk;
 • Als het schuim klaar is, schenkt u de melk en het schuim bij de espresso.

Latte Macchiato

In de latte macchiato zitten precies dezelfde basis ingrediënten als in de cappuccino. Alleen is de hoeveelheid en de volgorde anders. Gebruik voor de latte macchiato een hoog smal glas, hierdoor kunt u de mooie lagen zien.

Bereidingswijze:

 • U begint met het opschuimen van de melk;
 • Doe de melk en het schuim in een hoog smal glas;
 • Maak een espresso klaar in een kannetje, doe een klein beetje water bij de espresso. Hierdoor wordt de espresso wat dunner en blijft hij mooi drijven op de melk;
 • Giet de espresso in het glas door het schuim;
 • En daar zijn ze, de mooie lagen van de latte macchiato.

U kent nu de bereidingswijze van twee populaire koffiedrankjes: de cappuccino en de latte macchiato. In deel 5 leert u de kunst van het maken van figuurtjes op uw cappuccino: latte art! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer