Kabeljauw met prei stamppot van Sandra Ysbrandy

In de zomer van 2017 heeft Sandra met haar gezin een reis door Catalonië gemaakt. Ze maakten er kennis met de uienbarbecue, de Calcotada. De Calcot is een soort groente die tussen prei en lente-ui inzit. Calcots worden geroosterd tot de buitenkant zwart ziet. Daarna een half uur in een krant gewikkeld en vervolgens als een haring gegeten. Natuurlijk zonder de buitenste laag. Door het roosteren tot ze zwartgeblakerd zijn wordt de kern heerlijk zacht, zoet en rokerig.  Heerlijk als stamppot met krokante vis.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de stamppot:

  • 8 preien, het meeste van het groene gedeelte eraf
  • 1 prei, in heel dunne ringetjes gesneden
  • 150 gram diepvriesdoperwten, ontdooid
  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in klein stukken
  • 50 gram boter
  • scheutje melk
  • peper en zout

Voor de kabeljauw:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlelpels boter
  • 75 gram verse broodkruimels
  • 50 gram fijn geraspte parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 125 gram bloem
  • 4 moten kabeljauwfilet
  • peper en zout

Voor de garnering:

  • verse peterselie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de preien in een ovenschaal of op een bakplaat. Giet er wat olijfolie overheen en rooster 45 minuten tot de buitenkant zwart ziet.

Kook de aardappels in een laagje water met zout afgedekt op laag vuur in 20 minuten gaar.

Meng in een kom broodkruimels, parmezaanse kaas, zout en peper. Breek de eieren boven een kom en klop ze los. Doe de bloem met wat zout en peper in een kom. Haal de moten vis een voor een door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het broodkruimmengsel. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik. Dit kan maximaal 2 uur van tevoren.

Giet de aardappels af. Laat ze 1 tot 2 minuten droogstomen. Stamp met de boter en de melk tot een smeuïge puree. Voeg de doperwten toe. Doe de deksel op de pan.

Haal de geblakerde prei uit de oven, verwijder de zwarte buitenkant en snijd het witte gedeelte in stukken. Roer samen met de ringetjes rauwe prei door de stamppot. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de olie in een koekenpan die niet aanbakt. Leg de vis erin en bak rustig op matig vuur goudbruin. Ongeveer 2 minuten per kant.

Schep de stamppot op 4 borden. Leg er een moot vis naast en bestrooi met verse peterselie.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie