Kaas-ui stokken van Robèrt van Beckhoven

Het geheim van deze kaas-uien stokken is volgens Robèrt de hoeveelheid uien en kaas die u op het brood doet. Vaak veel meer dan u denkt. Robèrt maakt het stookbrood extra mooi door het te vlechten.

Ingrediënten (voor 2 stuks):

  • 200 gram tarwebloem
  • 50 gram desem
  • 1 gram gist
  • 4 gram zout
  • 125 gram water

Voor de vulling:

  • 3 uien, in dunne ringen
  • 400 gram geraspte belegen kaas

Bereidingswijze:

Kneed alle ingrediënten, behalve de uien en kaas, tot een soepel deeg. Het blijft een min of meer slap deeg, maar u moet het wel kunnen hanteren. Leg het deeg in de plastic bak met deksel en laat minimaal 30 minuten rijzen.

Vouw het deeg voorzichtig op: 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte. Doe dit voorzichtig, zonder alle lucht eruit te drukken. Laat het deeg nog eens 15 minuten op kamertemperatuur rijzen en zet het vervolgens een nacht in de koelkast.

De volgende dag plakt het deeg nog behoorlijk, dus bestrooi de werkbank met bloem. Verdeel het deeg in 2 stukken en punt ze voorzichtig op. Laat 30 minuten rijzen.

Druk voorzichtig een klein beetje lucht uit de deegstukken (niet ontgassen) en maak ze lang in de vorm van een stokbrood. Leg de stokbroden tussen met bloem bestoven deegkleedjes (zoals hieronder beschreven onder I) en laat 45 minuten rijzen.

Verplaats de stokbroden op de bakplaat (zoals hieronder beschreven onder II). Snijd ze met een scherp mesje overlangs open en verdeel de vulling erover: eerst de uienringen en daaroverheen de geraspte kaas. Laat nog 10 minuten narijzen.

Schiet de stokken in op 240 ⁰C en verlaag daarna de oventemperatuur naar 210 ⁰C. Bak de kaas-uistokken in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

Rijzen tussen deegkleedjes

  • Leg het eerste deegstuk op een met bloem bestrooid deegkleedje.
  • Neem een stukje doek (begin niet met het uiteinde) en leg dat tegen het deeg aan.
  • Zorg voor voldoende stof tussen het 1e en het 2e deegstuk: maak als het ware eerst een grote lus van het kleedje leg hier het 2e deegstuk tegenaan.
  • Dek de deegstukken af met het restant van het doek.

Van het deegkleedje naar de bakplaat

  • Neem een plaatje of plankje en schuif dit onder het stokbrood. Trek vervolgens aan de lus naast het stokbrood; het deeg rolt nu op het plankje.
  • Houd het plankje vlak boven de bakplaat en trek met een snelle beweging het plankje onder het deeg uit.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (4)

  1. Marianne E says:

    Hallo Robèrt, In het recept van kaas ui stokbrood staat desem, maar er wordt niet omschreven hoe je aan desem komt of maakt. Dat zou ik nog wel graag willen weten.
    Groetjes Marianne

    1. wimslide says:

      te koop bij Albert Heijn

    2. Marianne E says:

      Dank voor de tip wimslide

  2. celon says:

    Kaasuienstok gemaakt, smaak was perfect.
    De bodem was erg hard ??
    is 1 gr. gist voldoende ?
    is 125 gr. water voldoende om er een soepel deeg van te maken?