Vitamine D op peil

We zitten momenteel middenin de herfst en met de wintermaanden om de hoek laat de zon zich steeds minder vaak zien. Hoe reageert onze weerstand daarop?

Opgepast

Zonlicht is een belangrijke bron voor vitamine D, die een cruciale rol speelt in het gezond houden van onze botten en spieren. Naarmate mensen ouder worden, is hun huid minder goed in staat om zelf vitamine D aan te maken. Vooral mensen die weinig buiten komen, bijvoorbeeld doordat ze slecht ter been zijn, moeten attent blijven.

Vette vis

Wat kunt u zelf doen om uw vitamine D op peil te houden? De één geeft de voorkeur aan vitaminesupplementen, de ander verkiest het eten van meer vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Daarnaast zit er in veel halvarine, margarine en bak- en braadproducten extra vitamine D. Kijk voor de zekerheid altijd op de verpakking.

Geen zorgen

Ook zonder zonlicht kunt u de wintermaanden prima doorkomen. Zorg er alleen wel voor dat u het tekort aan vitamine D opvult via supplementen of voedingsstoffen. Ook kan een aanvulling van calcium door het drinken van melk uw botten extra ondersteunen in deze donkere dagen.

Meer informatie over vitamine D leest u op het Voedingscentrum.

Geef een reactie