Een tosti met gesmolten kaas en ham.

Met deze tips maakt u de lekkerste tosti

Een tosti kan altijd gegeten worden. Of het nou voor ontbijt, lunch of een simpele avondmaaltijd is. Het is makkelijk om 2 sneetjes brood en kaas klaar te maken en te verwarmen. Maar er zijn manieren om het beste uit de tosti te halen. We hebben tips.

Kies de juiste kaas en de goede hoeveelheid

Hoewel er talloze variaties zijn om een tosti te beleggen, gaan we in dit geval uit van de klassieke variant met kaas. Kies hiervoor de juiste kaas, eentje die goed smelt. Bij de Hollandse kazen is dit jonge kaas of extra belegen kaas. Van de buitenlandse kazen zijn gruyère, manchego, mozzarella en cheddar geschikt.

Zorg dat er niet te veel, maar ook niet te weinig kaas op het brood ligt. Bij een te grote hoeveelheid kaas, komt er veel vet vrij. Dit zorgt ervoor dat de tosti niet knapperig wordt. Wanneer te weinig kaas gebruikt wordt, zal het vrijgekomen vet juist opgenomen worden in het brood en verdwijnt de kaas als het ware. En dat is natuurlijk ook zonde. Dit gebeurt ook vaak wanneer de tosti op een te hoge temperatuur bereid wordt.

Dik belegde tosti: kaas raspen en even in de oven

Wie van een dik belegde tosti houdt, kan er ook voor kiezen om de kaas te raspen. Geraspte kaas smelt namelijk een stuk sneller dan een plak. Of bak het belegde brood nog even verder in een oven, op 180 graden. Dan smelt de kaas nog verder, maar blijft het brood knapperig.

gesmolten kaas
Lees ook: Zit er meer vet in gesmolten kaas, of lijkt dat alleen maar zo?

Een tosti in de pan bakken of toch in een ijzer?

Het blijft een eeuwige vraag: wordt een tosti lekkerder in de pan of toch in een tosti-ijzer? Daarover zijn de meningen verdeeld. De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant. Bij een te lage stand smelt de kaas niet goed genoeg. Draai het brood niet te vaak om, dit komt niet ten goede. Geef het de tijd om te bakken, dan wordt het brood mooi bruin.

Een tosti-ijzer kan voor meer gebruikt worden.
Lees ook: Niet alleen tosti’s, dit kunt u ook klaarmaken met uw tosti-ijzer of tostigrill

Wie een tosti-ijzer gebruikt, kan de buitenkant ook insmeren met boter of mayonaise. Maar vaak is dit niet nodig, is onze eigen ervaring.

Tostirecepten

Een tosti is ook lekker om ergens bij te eten, zoals een kop soep. We hebben diverse recepten bij ons op de site staan.

(Bron: Culy, 24Kitchen, FavorFlav, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

  bijbloem says:

  Laatst zag ik tosti van krenten (rozijnenbrood).
  Ik geloof dat het wel van MAX was.

  ThibaudTC says:

  Doe eens salami in laats van ham in de tosti. Heerlijk!

  Fenne05 says:

  Een tosti zonder vlees is ook erg lekker en bovendien diervriendelijk.

   YvonneS says:

   Persoonlijk vind ik het lekkerder met vlees. Is ook vriendelijker voor mijn lijf. We hebben dieren gekregen om te eten. Kijk maar naar de tekorten die je lijf krijgt door het niet eten van vlees.
   Ik ben diervriendelijk en plantaardig. 🙃

   YvonneS says:

   Is inderdaad ook heel lekker 👍

  YvonneS says:

  Een tosti met ham, extra belegen kaas, ui, tomaat besprenkeld met oregano is ook overheerlijk. Persoonlijk bak ik casino brood met een beetje boter in een (panini) grill.