Is de korst van kaas eetbaar, of niet?

Is het korstje van de kaas nou wel of niet eetbaar? Er heerst hier vaak onduidelijkheid over. Wij geven voor eens en voor altijd uitsluitsel.

Wat is nou precies de korst?

De korst van de kaas wordt nogal eens verward met de ‘coating’. “Die coating is een geel of rood laagje dat tijdens het rijpen om de meeste Hollandse kazen wordt aangebracht, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. De coating wordt gemaakt van polyvinylacetaat, een soort plastic”, vertelt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit aan nieuwssite Nu.nl.

In die coating zit natamycine, wat een schimmelwerend middel is. Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten. Het is enkel bedoeld als een soort verpakking voor de kaas.

De echte korst van de kaas, die onder het plastic laagje zit, kan echter wel gewoon worden gegeten. Deze korst ontstaat nadat de kaas in het pekelbad is ondergedompeld. Dit zoute bad geeft de kaas zijn typische smaak en dus ook de harde korst.

Kaas

De rode coating is een laagje, dat tijdens het rijpen om de kaas wordt aangebracht. Deze kunt u niet opeten.

Sterk van smaak

Ook de korst van veruit de meeste buitenlandse kazen is goed eetbaar. Veel mensen vinden de smaak van de korst echter niet lekker, omdat deze vaak erg sterk van smaak is. “Dit komt doordat er van alles aan kaas wordt toegevoegd om de kaas op smaak te brengen. Wanneer de kaas rijpt, droogt hij uit en blijft de smaak in de uitgedroogde korst hangen. Hoe langer de kaas rijpt, hoe dikker de korst is”, legt kaaskenner Ed Chavernac uit aan Nu.nl.

Te harde korsten

Toch kunt u de korst van sommige buitenlandse kazen beter laten staan. Parmezaan, beaufort en emmenthaler hebben bijvoorbeeld een zeer harde korst. Het opeten ervan kan schadelijk zijn voor uw tanden.

“Eigenlijk is het heel simpel: gebruik je boerenverstand. Vind je de korst te sterk van smaak, te hard en amper te eten, doe het dan niet. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad om je grenzen te verleggen en nieuwe kaassmaken – zeker in de korst – te ontdekken”, aldus Chavernac.

Kaas zonder korst

Mocht u nu echt niet van kaas met een korstje houden, dan is er voor u goed nieuws. Er bestaan namelijk ook kazen zonder korst. De schimmelkaas roquefort en cheddar smeltkaas, bijvoorbeeld. Deze kaassoorten rijpen in een foliezak, waardoor er geen korst ontstaat. Dit gebeurt tegenwoordig zelfs met sommige Hollandse (fabrieks)kazen. Op die manier kunnen de kazen zonder korst en coating verkocht worden.

Gezonde opties

Ondanks dat kaas door veel Nederlanders wordt gegeten, wordt het vaak als ongezonde keuze gezien. Gelukkig bestaan er ook gezonde opties. Welke dat zijn, leest u in dit artikel op onze website.

(Bronnen: Nu.nl, Margriet)

Geef een reactie