honing-thee

Honing in de thee: is het gezonder dan suiker?

Een suikerklontje in de thee, of toch een lepel honing? Om suiker te vermijden wordt honing vaak als gezond alternatief gekozen voor ‘gewone’ suiker. Maar is honing wel gezonder dan suiker?

Natuurlijke suikers

Honing wordt vaak als natuurlijk alternatief gezien voor geraffineerd suiker. Toch komt ook ‘gewone’ suiker uit de natuur. Suiker dat u in de winkel koopt wordt bijvoorbeeld gemaakt van suikerbieten en suikerriet. Dit zijn allebei natuurlijke producten. Het suiker wat hiervan wordt gemaakt is in zekere zin dus ook natuurlijk.

Suikersoorten

Honing, als natuurlijk product, is een vloeibare suiker. Honing bevat wat meer water dan ‘gewone’ witte suiker, waardoor het iets minder calorieën bevat. Toch is de ene suikersoort niet gezonder dan de andere. Suiker en honing bestaan allebei uit glucose en fructose. Honing bevat net iets meer fructose dan glucose. Fructose staat ook wel bekend als vruchtensuiker. Deze naam kan ervoor zorgen dat fructose als een ‘gezondere’ suikersoort wordt gezien. Dit is echter niet het geval. Uw lichaam breekt alle soorten suikers namelijk op dezelfde manier af en maakt ook geen onderscheid tussen de verschillende soorten.

Thee zetten
Lees ook: Thee zetten: zo krijgt u het perfecte kopje

Is honing gezonder?

De verschillende soorten suiker verschillen dus niet van elkaar. Honing bevat echter wel wat mineralen en vitaminen die niet in gewone suiker zitten. Ook bevat het speciale enzymen, die een antibacteriële werking hebben. Dit zijn alleen zulke kleine aantallen, dat u een hele pot honing zou moeten eten voordat het kan bijdragen aan de hoeveelheid voedingsstoffen die u moet binnenkrijgen. Dit is natuurlijk af te raden, omdat u dan te veel suikers zou binnenkrijgen.

Daarnaast gaan de voedingsstoffen makkelijk verloren. Als u honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, worden de enzymen vernietigd. Laat uw thee daarom eerst afkoelen tot drinktemperatuur voor u honing toevoegt.

Honing in de thee is dus niet gezonder dan suiker. Overigens is het nog gezonder als u thee drinkt zonder suiker. Een belangrijke kanttekening die het Voedingscentrum hierbij maakt, is dat van geen enkel product eigenlijk kan worden gezegd of het echt gezond is of niet. Wel kan er gezegd worden of een product past binnen een gezond voedingspatroon. Te veel suiker past niet in zo’n patroon.

Honing als geneesmiddel

Honing wordt ook wel in de thee gedaan om keelklachten te verhelpen. Volgens het Voedingscentrum heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) geen claim goedgekeurd over het eten van honing op de gezondheid. Het is dus ook niet bewezen dat honing gezond is voor u. Ook mag niet geclaimd worden dat honing als geneesmiddel werkt.

honing
Lees ook: Van wondverzorging tot scrub: hier kunt u honing voor gebruiken

(Bron: Quest, Voedingscentrum, Radar. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    geem2 says:

    Dat het niet bewezen is wil niet zeggen dat het niet zo is. Anderzijds bij wetenschap, als er nieuw bewijs is betekent het dat het vorig bewezen feit weer tenietgedaan wordt. Dus wetenschap heeft ook zijn beperkingen.

    Ariël says:

    Wetenschap is altijd gebaseerd op gedegen wetenschappelijk bewijs en onderzoek. Natuurlijk schrijdt de wetenschap ook voort en is de wetenschap van 2022 niet meer de wetenschap van 1880. Ik vind dat er geen sprake is beperkingen, maar van nieuwe inzichten waaraan wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijk bewijs ten grondslag ligt.

    Weetbeter says:

    Honing in de thee is prima, maar wil je profijt hebben van de goede stoffen die in honing zitten, dan is het het beste om de honing in afgekoelde thee te doen.
    Boven de 40 graden verdwijnen de voedingsstoffen is het echt alleen maar zoetstof.
    Dit heb ik als imker geleerd.

    Sandra Vem says:

    Honing is supergezond….. voor de makers: de bijen, de mens vervangt het door suiker bij de bij, kunnen we dus net zo goed gelijk zelf deze suiker eten en de honing aan de makers geven of liever gezegd, eraf blijven.

    Alfro says:

    Ik heb ooit ergens gelezen, dat je honing niet hoger dan tot 50 graden mag verwarmen. Je zou dan eerst je thee tot 50 graden moeten afkoelen om alle voordelen van honing te behouden. Is dit waarheid of onzin??