Is theedrinken gezond

Is theedrinken goed voor de gezondheid?

Voor sommige mensen gaat er niets boven een heerlijke kop thee. Maar wist u dat theedrinken gezondheidsvoordelen heeft? Sterker nog, er wordt gezegd dat het een heilzame werking heeft en u er mogelijk langer door leeft. 

Theeplant

Thee wordt gemaakt van theeplant, de Camelia sinensis. De bladeren ervan worden gedroogd. De verwerking van de blaadjes is bepalend voor de smaak van de thee. Er bestaat dus geen zwarte- of groene theeplant. Zwarte thee wordt gemaakt door de blaadjes van de theeplant te laten drogen, te kneuzen, te verwarmen (oxideren) en vervolgens weer te drogen. Bij groene thee wordt de oxidatie vermeden en worden de blaadjes direct verhit en gedroogd. De bereiding van de blaadjes is dus alles bepalend voor de smaak. Rooibosthee is officieel geen thee, omdat het niet van de theeplant gemaakt wordt, maar van de Aspalathus linearis-plant. De thee bevat in tegenstelling tot alle andere soorten thee geen cafeïne (theïne).

Gezondheidsvoordelen

Een gezondheidsvoordeel van thee is dat het gemaakt wordt met water. Alleen al om die reden is het een gezond drankje, want door thee te drinken krijgt u ongemerkt uw dagelijkse hoeveelheid vocht binnen. Thee bevat naast cafeïne onder andere fluoride en mangaan. Van enzym mangaan is bekend dat het een bijdrage levert bij bepaalde lichaamsprocessen als de energiestofwisseling. Volgens het Voedingscentrum is zelfs aangetoond dat het drinken van thee de kans op een beroerte verkleint, de bloeddruk verlaagt en een positieve invloed heeft op het LDL-cholesterol.

Minder risico

Uit een nieuwe studie van de Chinese Academy of Medical Sciences blijkt dat er een verband is tussen het drinken van thee en een lang en gezond leven. Het is een grootschalig onderzoek waar meer dan 100.000 Chinezen 7 jaar lang aan mee hebben gedaan. Ook uit dit onderzoek blijkt dat regelmatige theedrinkers minder risico op een beroerte lopen of één die fataal afloopt. Een tweede studie toont zelfs aan dat de cijfers verder oplopen. Maar liefst 39 procent heeft minder risico op een niet-fatale beroerte. De kans op een fatale beroerte neemt zelfs met 56 procent af bij theedrinkers. Groene thee schijnt het meeste effect te hebben. De gezondheidsvoordelen zijn bij groene al te merken na 3 kopjes per dag, tegen 5 kopjes zwarte thee.

Twijfels

Toch zijn er twijfels over studie. Want is theedrinken werkelijk zo goed voor de gezondheid? De Nederlandse gezondheidsraad baseert zich op de RCT-studies. Hierbij wordt experimenteel thee of geen thee aan proefpersonen gegeven. Daaruit blijkt dat groene en zwarte thee en positieve impact hadden op de bloeddruk en het cholesterolniveau. Volgens Loes Neven van het Belgische Voedingscentrum is het niet met zekerheid vast te stellen dat thee invloed heeft op onze gezondheid. Zij raadt iedereen wel aan om af en toe een kop thee te drinken. Het helpt immers aan de dagelijkse vocht-inname te komen. Of er aan thee, warm water, met munt, gember of andere kruiden gezondheidsvoordelen kleven is nog niet onderzocht. Officieel is het geen thee, omdat het niet van de theeplant afkomstig is.

(Bron: Voedingscentrum / AD)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Annie van Es says:

    Groene thee drink ik al vele jaren. Ook zijn daar wel toevoegingen aan gevoegd. Zoals craberry, citroen, mint enz. Mijn huisarts adviseerde me thee te drinken, Het helpt mij bij buikpijn en maagpijn. Mijn buik en maag zijn heel gevoelig. In mijn maag zitten veel goedaardige poliepen. Deze worden niet verwijderd. Ook in mijn darm komen deze wel voor. Het helpt mij inderdaad om minder vaak maag of buikpijn te hebben.

    sunsun says:

    En thee van verse gember?