honing nep

Bijna de helft van de geïmporteerde honing in Europa is nep, waar moet u op letten?

Honing heeft over het algemeen een gezond imago. Alleen blijkt een aanzienlijk deel van de potjes honing in Europa geen echte honing te bevatten, maar suikerstroop, op basis van rijst, tarwe of suikerbieten. Hoe komt dat en waar moet u op letten? 

Bijna de helft van geteste honing nep

Volgens de richtlijnen van de EU moet honing aan allerlei voorwaarden voldoen. Het is verboden om nep-honing te verkopen, of zoals we hierboven beschrijven, suikerstroop die als honing verkocht wordt. Toch gebeurt dit op grote schaal bij honing die van buiten de EU geïmporteerd wordt. Voedselwaakhond Foodwatch bericht eind maart 2023 dat uit onderzoek is gebleken dat van de 320 geteste partijen honing, in 46 procent van de gevallen geen echte honing blijkt te zijn. De Europese Commissie heeft dit laten testen door het laboratorium van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO).

honing-thee
Lees ook: Honing in de thee: is het gezonder dan suiker?

Nieuwe opsporingsmethode van nep-honing

Omdat er in Europa niet genoeg honing wordt geproduceerd waaraan behoefte is, wordt er jaarlijks zo’n 175.000 ton honing ingevoerd. Dat is goed voor zo’n 40 procent van de Europese consumptie. Het probleem met honing van buiten de EU is dat er veel fraude mee gepleegd wordt. Voor in Europa ingevoerde honing wordt gemiddeld 2,17 euro betaald. Terwijl suikerstroop op basis van bijvoorbeeld rijst slechts tussen de 0,40 en 0,60 euro per kilo kost. Het levert dus veel geld op en het risico op ontdekking is klein. Het is nationale controlediensten en particuliere laboratoria eerder namelijk niet gelukt de fraude op grote schaal te ontdekken. Dit doordat hun opsporingsmethoden tot nu toe ontoereikend zijn gebleken. Het GCO heeft nu echter een nieuwe methode ontwikkeld, waarmee veel meer vervalsingen bij geïmporteerde namaakhoning kunnen worden opgespoord.

gekristalliseerde honing
Lees ook: Gekristalliseerde honing? Geen nood, zo maakt u hem weer vloeibaar

Meeste nep-honing uit China, Groot-Brittannië en Turkije

Driekwart van de honing die wordt geïmporteerd uit China is bij onderzoek niet betrouwbaar gebleken. Omdat daar de meeste importhoning vandaan komt, is die invloed daardoor groot. Relatief is er het vaakst wat mis met honing uit Turkije. In maar liefst 94 procent van de gevallen is er iets verdachts aan de monsters uit dit land ontdekt. Maar doordat daar minder geïmporteerde honing vandaan komt, is het effect minimaler. Daarnaast is gebleken dat honing die uit Groot-Brittannië geïmporteerd wordt, nooit zuiver is. Waarschijnlijk doordat een groot deel van die honing is aangelend met nep-honing van buiten het VK. Overigens is er bij het nuttigen van de nep-honing geen gevaar voor de gezondheid, het gaat alleen dus om valse honing, die eigenlijk veel minder waard is.

Waar kunt u op letten?

Om te weten of u met echte, Europese honing te maken heeft, of met geïmporteerde, vermoedelijke nep-honing, kunt u op het etiket kijken. Bij het land van herkomst ziet u dan of de honing van buiten de EU afkomstig is. Staat daar gemengde EU- en niet EU-honing, dan is er dus een kans dat het potje tot de 46 procent behoort, die voornamelijk suikerstroop bevat.

honing
Lees ook: Voedingstip: honing

Eisen voor meer controle

Foodwatch eist betere opsporingsmethoden en transparantie voor de consument. De voedselwaakhond wil dat autoriteiten zwaardere middelen inzetten. Ook pleiten zij ervoor dat er meer prioriteit komt bij het informeren van consumenten over (honing)fraude. Ook Europese imkers willen dat de EU maatregelen neemt. Zo willen ze op de verpakking duidelijke informatie over de percentages en herkomst van de honing. Ook willen ze dat het duidelijk wordt welk traject de honing aflegt van de korf tot de pot.

(Bron: Foodwatch, bnnvara.nl, vrt.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (15)

    Miko says:

    Ik koop tegenwoordig mijn honing bij een lokale imker. Weet ik tenminste waar het vandaan komt en dat er geen troep in zit.

      Rain Man says:

      Mike dat is TOP. Ik ben vorig jaar gestoken door 31 Bijen 🐝, dat is natuurlijk nog beter 😜!

      Guillaume says:

      Rain Man—Dan was u natuurlijk in de Bijenkorf in A’dam, want lokale imkers verkopen hun honing niet dicht bij de korf.

    Doralina says:

    Dank voor dit bericht. Net gekeken op de “honing” van de Plus. En inderdaad gemengde buiten Europese honing. Ik baal hiervan. Wat een Nep. Ik hoop dat dit bij iedereen bekend wordt. Ik ga het nooit meer kopen. En beter op de etiketten letten.

    Jeroen K says:

    Ik ben professioneel betrokken bij een Melaleuca honing-project in Centraal Kalimantan, Indonesië. De verkoop van deze wilde Melaleuca honing uit duurzaam beheerde bossen zorgt voor verbetering van de leefomstandigheden van de inheemse bevolking. Deze bevolking zet zich ook in voor het heraanplanten van Melaleuca bomen in de veengronden die zijn gedegradeerd door bosbranden.

    Melaleuca honing is vergelijkbaar met de veel duurdere Manuka honing uit Nieuw-Zeeland en heeft dezelfde medische eigenschappen. Helaas mag deze honing niet naar de EU worden geëxporteerd vanwege de kromme EU-regelgeving. De EU geeft blijkt de voorkeur aan nep-honing.

      Guido Meersseman says:

      Dank, Jeroen. Je hebt het over de kromme EU-regelgeving. Dan bedoel je waarschijnlijk ook dat officiële honing alleen maar mag geproduceerd worden door slechts één van de honderden bijensoorten, namelijk de Apis mellifera?

    Sam059 says:

    Wat naar om dit te lezen, want ik gebruik al jaren de Bio+ plus honing bij de Plus supermarkt, het staat op het etikett: ‘ gemengde EU- en niet-EU -honing. Maar dat mag dus wel van de EU, allerlei neppe troep uit het buitenland onder een’ biologische keurmerk ‘; dat is smeerlapperij, ik heb nu mijn twijfels over deze BIO+ keurmerk en over de EU.

      Marjolein says:

      Dat geldt ook voor de biologische honing van de Lidl. Ben zwaar teleurgesteld. Je betaalt extra voor biologisch omdat je dan verwacht kwalitatief hoogwaardige honing te krijgen en ze verkopen je suikerstroop

    Gerry Lommerse says:

    Zelfs MELVITA bilologische bloemen honing bevat gemengde niet EU honing. Is er nog wel ECHTE zuivere honing in de supermarkt???

    House of Crete says:

    Ik importeer al 9 jaar wilde tijmhoning van Kreta uit de omgeving van Spili. Het vak van Imker is een traditie op Kreta van generatie op generatie. Zelfs het maken van de rook met inheems gras om de bijen te verdoven is al een jaar trainen. Onze bijenkasten staan 600 meter hoog in de bergen rond wilde Thijmstruiken. Bijen zijn uitermate gevoelig voor verandering van een micro klimaat. Is het te koud dan zijn ze chacherijnig en vliegen niet uit, is het warm zijn ze te loom om te werken. Zo kan het zijn dat doordat het te heet is alle bijenkasten hoger geplaatst moeten worden in de bergen. Het hele dorp moet meehelpen om de meer dan 330 kasten met ruim 1 miljoen bijen te verplaatsen. Onze bijen blijven ook in de winter op hun plaats, ze worden nooit bijgevoerd met suikerwater en in de winter kan het zomaar zijn dat 60% sterft. De koningin vliegt weer uit en maakt een nieuwe kolonie. Zo houden wij de bijenpopulatie in stand op een natuurlijke manier. Suikerwater heeft als bijeffect dat de productie hoger wordt per bij, maar vertaald zich in een snelle kristalisatie van de honing. Dat zie je dan onderin een hele dikke suikerlaag. Honing in plastic flessen zijn absoluut taboe, los van de weekmakers in plastic gaat de honing ook nog eens sneller al zijn goede eigenschappen verliezen. Pure honing is anti bacterieel, gezond en gewoon heerlijk. De consument moet begrijpen dat je geen goede honing kan kopen voor 3,95. De inspanning en werk wat het echte Imker werk kost veel tijd en geduld en is gestoeld op vele generaties die het Imker vak overdragen op de volgende generatie. Overigens geldt dit voor veel producten zoals ook olijfolie,maar dat is weer een ander verhaal. Als laatste wil ik nog meegeven dat biologische honing niet bestaat. Bijen hebben geen afgeschermd gebied en vliegen waar de bloemen staan. Pure honing bestaat wel en koop daarom je honing bij de vakman, die kan je vertellen waar de honing vandaan komt, hoe de productie tot stand komt etc. Wij van House of Crete investeren veel in duurzaamheid en behoud van kwaliteit en hebben met onze honing in 2021 goud gewonnen in Londen. Onze Imker vliegt ook de wereld rond om op congressen uit te leggen hoe wij op Kreta de bijenpopulatie in stand houden en welk effect de klimaatverandering heeft op het micro ecosysteem van de bijen en de gevolgen voor de natuur.
    Met vriendelijke groet
    Andreas van Beek van House of Crete

    gerardvd says:

    Was is dit voor een non-opmerking?: “Honing heeft over het algemeen een gezond imago”. Honing is net zo ongezond als die stroopsuikers en als geraffineerde suiker. Welk imago het heeft doet voor de argumentatie helemaal niet ter zake.

    robbedoes says:

    Hoi Jeroen, is het niet te krijgen onder een andere merk? De EU is waardeloos.Als het geen echte honing is dan mag je natuurlijk ook niet HONING noemen maar bijvoorbeeld Honing Look a Like of zo! En waar blijft de VWA? of de ACM?

    ria1963 says:

    De Melvita zonnebloemhoning komt uit Oekraïne
    En anders haal ik bij een Poolse winkel rauwe honing van EchtHoning

    bitsandbees says:

    Er is wel heel erg veel onbekendheid met het product Honing. Het mooiste product wat de natuur ons verstrekt en tevens het bijna meest vervalste voedingsproduct. Vervalsingen worden steeds lastiger te determineren, inmiddels alleen nog maar met bepaalde DNA-technieken. Regelgeving vanuit EU worden ook nauwelijks nageleefd. Verplicht is het om de herkomst op de etikettering te vermelden. Mellona-honing is een van de zeer weinige die daar gehoor aan geven. Gemengd en gemixt worden de meeste honingen die verkocht worden. De consument is daar ook schuldig aan, want waar vraag is, is aanbod. De consument wil een product dat continue dezelfde smaak, geur, kleur en samenstelling heeft. Bij honing kan dat eenvoudig niet! Het is een natuurproduct en er zijn meerdere factoren bepalend die de samenstelling van honing bepalen. Door het analyseren van vele honingproducten kunnen kwaliteitseisen worden bepaald en beoordeeld zoals houdbaarheid, vochtgehalte, enzymgehalte, geleiding, pollenonderzoek en echtheid van honing.
    Binnenkort start weer een cursus honinganalyse voor imkers en belangstellenden in Drenthe.
    Maar vooral: koop je honing bij een plaatselijk imker. Stel hem/haar vooral vragen over zijn imkerwerk en de geoogste honing. Dan heb je een goed en regionaal product en help je de bijenstand, biodiversiteit en de imker om hun bezigheden tot een succes te maken.

    naomi says:

    Ik kwam hier een tijd geleden helaas ook achter, ik koop nu altijd Griekse pijnboom honing uit Samos. Die is tenminste 100% natuurlijk en bevat nog minder suiker ook