Saladedressings

Hoe (on)gezond zijn saladedressings?

Een salade klinkt als een gezond gerecht, maar helaas is dit niet altijd het geval. De meeste salades worden namelijk gegeten met een saladedressing en deze kant-en-klare dressings zitten vaak vol met suiker en zout. Hoe houdt u een salade dan wel gezond? 

Veel suiker en zout

U verwacht het misschien niet direct bij een hartige salade, maar veel saladedressings bevatten een behoorlijke hoeveelheid suiker. Niet iedere saladedressing is ongezond, maar wanneer de dressing geraffineerde suikers, veel verzadigde vetten, veel zout of schadelijke hulpstoffen bevat kan deze worden bestempeld als ongezond. Bij het kopen van een kant-en-klare saladedressing is het dus aan te raden om op de ingrediëntenlijst te letten. Vindt u onverzadigde vetten op de ingrediëntenlijst? Dan is dat niets om u zorgen over te maken. Deze vetten heeft het lichaam namelijk nodig voor een sterk immuunsysteem en om uw cholesterol gezond te houden. Onverzadigde vetten zorgen daarnaast ook voor een betere opname van in vet oplosbare vitamines.

Hoeveel suiker in welke dressing?

De minst gezonde saladedressing is een kant-en-klare honing-mosterddressing. Deze dressingsoort kan tot wel 5 suikerklontjes per 100 milliliter bevatten.
Yoghurtdressing is daarentegen een iets gezondere keuze. Deze dressings bevatten rond de 7 tot 13 gram suiker per 100 milliliter. Het zoutgehalte in een yoghurtdressing is overigens bijna gelijk aan dat in een honing-mosterddressing.

Ook vinaigrette is een populaire saladedressing. Deze van oorsprong Franse dressing op basis van olie en azijn klinkt gezonder dan andere soorten dressings waar vaak eieren, mayonaise of yoghurt aan toe wordt gevoegd. Toch bevat kant-en-klare vinaigrette dressing meer suiker dan u misschien verwacht. Namelijk rond de 10 gram suiker per 100 milliliter. Ook bevat deze dressing in vergelijking tot andere soorten veel vetten.

Zelf maken

Wilt u uw salades zo gezond mogelijk maken? Dan kunt u kant-en-klare dressings het beste helemaal links laten liggen. Gelukkig bestaan er allerlei lekkere recepten om zelf saladedressings te maken. Op MAX Vandaag vindt u ook enkele recepten. Bijvoorbeeld een dressing voor een frambozendressing, een roquefortdressing, een zelfgemaakte yoghurtdressing of een bijzondere pindadressing.

(Bron: WijsMetEten.Coach, Libelle.nl, archief)

Geef een reactie