Kook mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:12:35

Uitzending: wo 21 mrt 2018 15:00

Spruitjessalade met roquefortdressing

Tempeh wordt gemaakt van soja en komt van origine uit Indonesië. In Indonesië is het een onderdeel van de Indonesische keuken, bij ons is het vooral bekend als een vleesvervanger. Door de neutrale smaak is het ideaal om mee te koken, want het neemt makkelijk de smaak van het gerecht aan. Sandra verwerkt de tempeh door een spruitjessalade met roquefortdressing.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 150 gram tempeh
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepels honing
  • olijfolie
  • 400 gram spruitjes
  • 1 winterpeen
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 gram roquefort
  • 50 gram walnoten
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in vieren. Kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar. Giet af en laat droogstomen.

Snijd de tempeh in plakken en vervolgens in repen. Doe de balsamicoazijn, honing en een scheutje olie in een kom en marineer in deze dressing de tempeh circa 10 minuten.

Maak de spruiten schoon en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met wat olie. Bestrooi met peper en zout en bak circa 8 minuten in de oven.

Schaaf de winterpeen met een kaasschaaf of dunschiller en snijd vervolgens in dunne reepjes. Verhit een wok. Haal met een schuimspaan de tempehreepjes uit de kom en wok circa 5 minuten om en om goudbruin.

Voeg de mosterd toe aan de kom met dressing en verkruimel hier de roquefort boven. Voeg de winterpeen, spruitjes en aardappelen toe en roer goed door.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan circa 3 minuten en laat afkoelen op een bord. Hak de walnoten grof.

Verdeel de salade over borden en verdeel er de tempeh over. Bestrooi met de walnoten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reactie

  1. Nuijs says:

    Man, man, man, wat wordt in deze uitzending weer een hoop onzin door Sandra verkondigd en getoond.
    Als eerste gaat ze spruitjes “roosteren” alleen komen de spruitjes ongeroosterd uit de oven. Roosteren is een bereidingswijze waarbij een product zonder vetstof wordt blootgesteld aan een hoge temperatuur in bijvoorbeeld een oven waardoor het product kleurt en een roostersmaak krijgt. Als je spruitjes zo overdreven met olie besprenkeld zullen ze ook nooit “roosteren”.

    Verder zegt Sandra het Italiaanse karakter van de spruitjessalade te versterken door er Roquefort aan toe te voegen. Jammer genoeg voor haar komt Roquefort uit midden Frankrijk. Weinig Italiaans dus!

    Ook bijzonder is dat ze de kaas uitgebreid in kleine stukjes brokkeld om vervolgens te zeggen dat ze de kaas lekker heel laat?

    Met de tempeh is blijkbaar tijdens het bakken iets fout gegaan. Als Sandra de tempeh in de koekenpan doet, waarin overdreven veel olie is gedaan, bakt er helemaal niets. De pan is niet heet genoeg, de tempeh te nat en het geheel ligt een beetje futloos warm te worden in de pan. Bij het over de salade scheppen is de hoeveelheid opeens minder dan de helft en zijn een aantal stukken weldegelijk gekleurd. Grappig dat zo iets simpels al fout gaat bij deze niet echt professioneel overkomende kookprinses.

    Het is overigens onduidelijk wat Sandra probeert te bereiken met de walnoten (door haar overdreven als “walnootjes” benoemd). Noten zo kort in een overduidelijk te koude pan husselen levert geen smaakverbetering op en warme walnoten zijn zeker niet krokant zoals zij wel aangeeft. Onzin dus!

    Kortom, maak dit gerecht niet zoals voorgedaan in het filmpje. Het gerecht wordt super vet door het overdreven gebruik van (olijf)olie en de half gare spruiten uit de oven met grove brokken klamme aardappel zijn gewoon echt niet lekker.