hummus

Hoe gezond is hummus nou eigenlijk?

Heeft u weleens hummus gegeten? Deze kikkererwtenpasta is de laatste jaren erg populair geworden om te eten als beleg op brood of op bijvoorbeeld toastjes. Hummus heeft de populariteit te danken aan het feit dat het wordt gezien als gezond beleg, maar is dat eigenlijk wel het geval?

Kikkererwten

De van oorsprong uit het Midden Oosten afkomstige kikkererwtenpasta bestaat uit kikkererwten, sesampasta (ook wel tahin genoemd), knoflook en olijfolie. In sommige variaties worden ook kruiden toegevoegd. Het zijn vooral de kikkererwten die voor het gezonde imago van hummus zorgen. Deze erwten bevatten namelijk gezonde eiwitten, vezels en mineralen die cholesterolverlagend kunnen werken en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Relatief veel vetten

In hummus zitten echter ook relatief veel vetten. Of dit veel ‘goede’ of veel ‘slechte’ vetten zijn ligt aan welke soort hummus u eet. Kant-en-klare hummus uit de supermarkt bevat over het algemeen bijvoorbeeld meer vet dan zelfgemaakte hummus. Dit zijn voor het grootste deel onverzadigde vetten, maar hummus bevat ook een deel verzadigde vetten. Bij de varianten uit de supermarkt is dit percentage meestal hoger.

Kant-en-klaar of zelfgemaakt?

Andere ingrediënten die u terugvindt in kant-en-klare hummus zijn zout en suiker. In zelfgemaakte hummus kunt u deze ongezonde ingrediënten links laten liggen, maar in hummus uit de supermarkt worden ze graag gebruikt als extra smaakmakers. In kant-en-klare hummus kan bijvoorbeeld tot wel 2,8 gram suiker en 1,6 gram zout zitten, terwijl het Voedingscentrum 0,5 gram zout eigenlijk al aan de hoge kant vindt voor hummus. De extra suikers en vetten die aan kant-en-klare hummus worden toegevoegd kunnen ook een behoorlijke invloed hebben op het aantal calorieën. In vergelijking met zelfgemaakt hummus bevat de variant uit de winkel soms wel het dubbele aantal calorieën.

Hummus recept

Dit maakt hummus uit de supermarkt dus niet altijd een gezonde keuze. Zelfgemaakte hummus is dit volgens het Voedingscentrum overigens wel, het staat zelfs in de schijf van 5. Moeilijk is het maken van hummus ook niet, probeer bijvoorbeeld eens het onderstaande recept:

Deze ingrediënten heeft u nodig:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels sesampasta (tahin)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel komijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Hummus is erg simpel, u doet alle ingrediënten in een mixer en voegt vervolgens beetje bij beetje 3 tot 4 eetlepels olijfolie toe. Mix tot de hummus mooi glad is. Als de hummus wat dik of klonterig blijft kunt u wat extra olijfolie of water toevoegen om het mengel dunner te laten worden. En klaar is de hummus!

Let op het etiket

Wilt u uw hummus toch een keer in de supermarkt kopen? Kijk dan altijd even naar de ingrediëntenlijst en let daarbij vooral op de hoeveelheid vetten, suikers en zout, niet elke kant-en-klare hummus bevat namelijk exact dezelfde hoeveelheden hiervan, wat zorgt voor gezondere en ongezondere keuzes.

(Bron: Voedingscentrum, Gezondheidsnet, Nu.nl, Archief)

Geef een reactie