Zo krijgt u minder zout binnen.

Zo krijgt u minder zout binnen

Volgens de Nierstichting eet 85 procent van de Nederlanders te veel zout. Dit komt vooral doordat het veel wordt toegevoegd aan producten die wij dagelijks eten, maar ook omdat we er zelf vaak graag nog een snufje bovenop doen. Wilt u weten hoe u minder binnenkrijgt? In dit artikel geven we tips.

Zout is in allerlei producten verwerkt

Het meeste zout dat we per dag binnenkrijgen komt uit bewerkte producten. Namelijk zo’n 80 procent, blijkt uit verschillende onderzoeken. Voorbeelden hiervan zijn kaas, vleeswaren, pizza’s, hartige snacks en (maaltijd)sauzen. Zout is namelijk een geliefde smaakmaker. Maar ook aan producten waarbij het niet altijd goed te proeven is wordt het toegevoegd (zoals bijvoorbeeld yoghurt, roomijs, koekjes of gebak).

De nadelen van te veel zout

Het advies voor volwassenen is maximaal 6 gram zout per dag. Veel mensen zitten hier (flink) boven, met als mogelijk gevolg verschillende nadelen voor uw gezondheid. Zo kan het onder andere zorgen voor een verhoogde bloeddruk en is er een grotere kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast kan het ook schadelijk zijn voor uw nieren. Voor sommige groepen, zoals mensen met een hoge bloeddruk, overgewicht en/of mensen op leeftijd is het volgens het Voedingscentrum extra belangrijk om op de inname te letten. Ook kleine kinderen kunnen minder hebben dan volwassenen.

Bent u benieuwd hoe het zit met uw eigen inname? Bekijk dan eens de Zoutmeter. Deze laat u namelijk zien hoeveel u op een dag eet en hoe u dit kunt minderen. Ook Mijn Eetmeter kan u hier meer informatie over geven. Verder kunt u voor meer algemene informatie terecht bij de Zoutvergelijker of de Zoutquiz doen.

Bekijk het etiket

Het is voor fabrikanten verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel zout er in een product zit. Bij ‘geen zout toegevoegd’ of ‘ongezouten’ bevat het product alleen zout dat van nature aanwezig is. De term ‘met minder zout’ betekent dat het product minder zout bevat, maar dat er wel zout aan toegevoegd is. ‘Natriumarm’ wil zeggen: speciaal gemaakt voor een zoutbeperkt dieet. Een product kan dan wel (extra) kalium bevatten.

Door etiketten van verschillende producten met elkaar te vergelijken ontdekt u soms ook dat het zoutgehalte in producten per merk kan verschillen. Zo kan aardappelpuree van het ene merk meer zout bevatten dan van een ander merk. Let er wel op of de hoeveelheid zout staat vermeld per portie, of per 100 gram.

Kook zoveel mogelijk vers

Gebruik zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten, dit kan al veel schelen. Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben gehad, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis.

Verder zijn onbewerkte producten vaak ook lekker op smaak te brengen met verschillende kruiden. Maak vooral gebruik van verse kruiden of gedroogde kruiden. Wees zuinig met bouillonblokjes, want dit bestaan voornamelijk zout. Hoe u verse kruiden eenvoudig zelf kunt kweken, leggen we hier uit.

Zout eten is vaak ook een gewenning

Vaak is het ook gewenning. Als u geleidelijk aan minder gebruikt, merkt u het verschil bijna niet. Al na enkele weken passen de smaakpapillen zich namelijk aan en mist u het zout niet meer. Dat blijkt volgens het Radboudumc uit diverse onderzoeken. Gun uzelf daarom ook de tijd om te wennen.

(Bron: Voedingscentrum, Hartstichting, Radboudumc, Nierstichting. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Welk huismerk diepvries vis koopt U?
    Aldi, Gwoon of Lidl, AH & Jumbo kom ik nooit… maar er zijn flinke verschillen tussen de verpakkingen en vis soorten.
    Ik zag voor de Zalm uit vriezer de merk + huismerk tussen de 0,5 en 2 gram per 100 gram vis staan!
    De van Unilever(de) erg veel zout op!

    De Minder zout meer smaak van product zelf + ik heb diverse kruiden en zoutpot staat met laagje stof erop!
    Ook de verse Vis kijk ik hoeveel % erin gedaan is.
    Helaas is de verse Gerookte Zalm filet 2.5% helaas.. erg lekker!
    Wel is flinter dunne plakje op brood haar geliefde eten…
    met brood en Droomboter ongezouten valt het nog mee.