harissallinzen

Harissalinzen met spinazie en yoghurtdressing van Sandra Ysbrandy

Dit gerecht kunt u als hapje serveren,  maar serveert u er bijvoorbeeld Libanees volkoren platbrood bij dan maakt u er een voedzame maaltijd van. Of u bakt tegelijk met de ui, in stukken gesneden, zoete aardappel mee en voegt iets meer water toe. Variaties genoeg. Sandra maakt de harissalinzen met spinazie en yoghurtdressing.

Ingrediënten (4 personen):

  • 50 gram boter
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1,5 eetlepel harissa
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 100 gram rode linzen
  • 50 gram bulgur
  • 350 milliliter water
  • bosje verse platte peterselie, fijngehakt
  • zout en peper
  • 250 gram jonge verse spinazie
  • 4 stuks Libanees platbrood (volkoren)

Voor de yoghurtdressing:

  • 4 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
  • 100 gram feta
  • sap van 1 citroen
  • peper

Bereidingswijze:

Verhit boter in een bakpan. Bak de ui glazig. Voeg tomatenpuree, harissa en komijn toe en bak 2 minuten mee. Doe de linzen in een vergiet en spoel 2 tot 3 keer. Voeg de linzen en het water toe aan de uien en breng aan de kook. Laat in 15 minuten op laag vuur gaar worden. Voeg evt. een extra scheut water toe.

Roer de bulgur en de peterselie door het linzenmengsel. Houdt een klein beetje peterselie over om straks mee te garneren. Doe de deksel op de pan en laat afgedekt nog 10 minuten staan. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.

Pureer met een staafmixer yoghurt, feta, citroensap en een draai peper.

Verdeel de spinazieblaadjes over een mooie schaal. Leg hierop een quenelle van de harissalinzen. Dit doe je door van een portie linzenmengsel met twee lepels een ovaalvormig balletje te maken. Schep met een lepel de linzen met de brede kant van de lepel in de holte van de andere lepel. Leg nu voorzichtig op het spinazieblad.

Giet de yoghurtdressing over de quenelles. Serveer met het Libanees platbrood. Garneer met peterselie.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie