bestek

Het materiaal van bestek dat u gebruikt bij het eten kan de smaak beïnvloeden

Zilver, goud of roestvrijstaal (RVS), van welk materiaal is uw bestek gemaakt? Voor het dagelijks gebruik is roestvrijstaal de meest gangbare. Goud en zilver zijn duurdere materialen. Maar wist u dat het materiaal van het bestek waarmee u eten in uw mond stopt effect kan hebben op hoe het smaakt?

Onderzoek naar verschillende materialen en smaken

Dr. Zoe Laughlin is materiaalingenieur en heeft met haar multidisciplinaire onderzoeksclub Institute of Making in 2015 onderzoek gedaan naar verschillende materialen lepels, gecombineerd met verschillende smaken eten. Vrijwilligers wordt gevraagd om lege lepels van goud, zilver, staal, zink, koper, tin en chroom in hun mond te stoppen. De deelnemers schrijven hun smaakbeleving op. Daarna krijgen ze alle lepels nog een keer, maar dan met iets zoets, zuurs en zouts op de lepel. Zo kan Laughlin kijken welke lepel de smaak beïnvloed.

zilver-bestek

Zilver bestek

Wat blijkt? Zilver bestek is niet het lekkerste

Vaak wordt gedacht dat zilveren bestek het beste is om neer te leggen op een gedekte tafel. Het wordt wel het meest exclusieve bestekmateriaal genoemd. De glans geeft het een luxe uitstraling. Maar om ermee te eten, geeft het niet per se de lekkerste smaakbeleving. Het heeft een metalige smaak en dat combineert slecht zuren en sulfaat. Een ei eten met zilver bestek is bijvoorbeeld geen goed idee. Het smaakt niet lekker, maar er ontstaan ook zwarte vlekken vanwege het sulfaat wat zich mengt met zilver.

goud-bestek

Goud bestek

Welk bestek is dan wél lekker om van te eten?

Tast maar diep in de buidel, want gouden bestek komt als beste uit de test van Laughlin. Goud heeft namelijk bijna geen metalige nasmaak. Het reageert nauwelijks met andere stoffen. Dit geeft dus de puurste smaak van het eten. Maar dit is lang niet voor iedereen betaalbaar, dus gelukkig komt het alledaagse RVS op de 2e plaats.

RVS

Roestvrijstaal bestek

 

Lees ook: Eten met stokjes: dit is waarom het goed voor u is

Ook de kleur van het bestek heeft invloed op de smaak

Niet alleen het materiaalsoort bepaalt hoe we de smaak van iets beleven. Onderzoek van de universiteit van Oxford in 2013 laat zien dat ook de kleur van bestek kan meewegen. Het heeft vooral effect op of iets zoet of zout smaakt.

In het onderzoek krijgen ruim 100 deelnemers bij 3 experimenten kaas en yoghurt voorgeschoteld op verschillende soorten bestek. Hieruit blijkt dat een zware, plastic lepel voor een zoete smaak zorgt. Een blauwe plastic lepel zorgt voor een zoutere smaak. En kaas gegeten vanaf een mes wordt als zouter ervaren dan het te eten met een vork, lepel of kaasprikker.

(Bron: Culy, The Institute of Making, Vice, Foodlog, Expertisecentrum Voedingsmiddelenindustrie, Flavourjournal, Margriet, Willem-Wever. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie