haringhandelaren

Haringhandelaren nemen het op tegen het Algemeen Dagblad

Het Algemeen dagblad (AD) heeft zich de woede op de hals gehaald van 2 haringboeren. Zij klagen de krant aan, omdat de titel volgens hen jarenlang geld heeft verdiend aan het doelbewust schade toebrengen aan viswinkels.

Klopt de haringtest wel?

In november 2017 presenteert het AD de 36ste haringtest. In de hoogte regionen staan opvallend veel zaken die zich bevinden in Rotterdam en omgeving. Econoom Ben Vollaard, die verbonden is aan de Tilburg University, analyseert de test en komt tot de conclusie dat de test enigszins curieus in elkaar zit. Alle 148 zaken die onder de loep zijn genomen, worden beoordeeld op dezelfde criteria. Uit het onderzoek van Vollaard blijkt dat de haringen die worden verkocht in de regio Rotterdam, positiever beoordeeld worden dan die uit de rest van het land. “Verkooppunten in Rotterdam en omstreken krijgen een hogere score in de AD haringtest dan uit de kwaliteit van de geserveerde haring is te verklaren. Dit blijkt uit een analyse van de kenmerken van de haring waar het AD-team haar oordeel op baseert. Het voordeel bedraagt bijna een halve punt, op een schaal van 0 tot 10”, valt te lezen in de samenvatting van zijn analyse. Volgens Vollaard kan het zo zijn dat degenen die de haring beoordelen zakelijke belangen hebben bij het goed beoordelen van haring in de regio Rotterdam. Zo blijkt 1 van de keurmeesters te werken voor een haringleverancier die levert aan veel viswinkels in Nederland.

Kritiek op de test

Hoewel het AD de kritiek van Vollaard weerlegt, is het volgens de advocaat van de 2 visboeren die het AD aanklagen geen onzin. Hij zegt dat bepaalde zaken in een kwaad daglicht komen te staan door de uitslag van de haringtest. “Visdetaillisten hebben na een slecht cijfer te maken met een dalende omzet. Nu blijkt dat de test geen betrouwbaar beeld geeft van de kwaliteit van de haring, vinden wij dat het Algemeen Dagblad moet opdraaien voor de geleden schade. Bovendien heeft het AD jarenlang geprofiteerd van de winsten die zijn gemaakt door de publicatie van de haringtest.”, zegt Michael van Basten Batenburg tegen tv-programma EenVandaag. Het AD krijgt al jaren kritiek op de test en heeft nu toegezegd de test te zullen aanpassen in 2018. Wat er precies gaat veranderen, is nog onduidelijk.

Andere testen van het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad heeft meer tests onder haar hoede. Zo wordt er ieder jaar een ziekenhuistest gedaan, meten zij de veiligheid van verschillende gemeentes in Nederland en nemen zij de oliebollen onder de loep. De winnaars van de testen adverteren hier doorgaans flink mee, wat vaak ook zorgt voor meer klandizie. Of er ook een onderzoek wordt gestart naar deze testen, is nog onduidelijk.

(Bron: Algemeen Dagblad, EenVandaag, Tilburg University)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Persoonlijk heb ik kritiek op alle Haring verkopers, die de schoongemaakte vis niet spoelen met schoon water. …

    Doordat veel bitterstoffen uit de ingewanden (en uit de voorraad emmers) op de schoongemaakte vis terechtkomt, smaakt Maatjesharing vaak ranzig. … Na het spoelen met vers water, kan de Haring even gewenteld worden in een neutrale olie (slaolie) waardoor de Haring nog zachter van smaak wordt. De ranzige geur en smaak is dan helemaal weg. … Nu nog een vers gesnipperde Ui en een snufje peper en de Haring smaakt top. … Zelfs een corrupte journalist kan hier niet minder als 10 punten voor geven.

    In een winkelpand kan dit spoelen makkelijk, omdat er een wateraansluiting en een wasbak aanwezig is. Bij een viskar of mobile haringkraam, is dit minder makkelijk te realiseren. Soms kan een wateraansluiting aangelegd worden, maar meestal niet. Dit gebrek komt de smaak van de Haring niet ten goede. Jammer, jammer. …