Bietensalade met haring

Bietensalade met haring van Jet van Nieuwkerk

Haring is niet alleen lekker, het is volgens Jet van Nieuwkerk ook heel gezond en zit vol goede vetten. Het smaakt heerlijk samen met bietjes en die zitten weer boordevol ijzer en magnesium. Bijkomend voordeel is dat bietjes ook nog eens niet duur zijn. En heeft u bietjes over, dan zijn ze ook lekker in een smoothie met bijvoorbeeld banaan en mango.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 verse haringen
  • 4 gekookte bieten
  • 1 appel, klokhuis verwijderd
  • 8 augurkjes
  • 1 handje walnoten
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel azijn (witte- of rodewijnazijn)
  • 1 dot (Griekse) yoghurt of kwark
  • 1 pluk verse krulpeterselie fijn gehakt en wat extra voor de garnering
  • zeezout en gemalen peper

Bereidingswijze:

Snijd de haring, bieten, appel, augurkjes en walnoten in kleine stukjes. Meng in een kom door elkaar en zet apart.

Maak in een andere kom een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn, yoghurt en zout en peper. Voeg het haring-bieten mengsel hier aan toe en meng samen met de peterselie door elkaar. Hussel heel goed zodat alles bedekt is met de dressing. Goed proeven!

Voeg eventueel extra zout en peper naar smaak toe, of wat yoghurt om het nog wat smeuïger te maken. Heerlijk als voorgerecht of op een boterham.

(Bron: Uit huis met Jet / Jet van Nieuwkerk – Foto: Mitchell van Voorbergen)

Geef een reactie