hapjes

Hapjes van Janny

Eten = delen. Eten verbindt dus zet met gasten de tafel heerlijk vol met allerlei hapjes zodat iedereen kan kiezen wat hij lekker vindt.

Ingrediënten voor tonijnboter:

  • 1 blikje tonijn op water
  • eventueel 1 ansjovis filet
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 1-2 augurkjes

Bereidingswijze:

Laat de tonijn uitlekken. Hak de ansjovis klein. Meng de ansjovis met de zachte boter en de ansjovis. Hak de augurken klein en meng dit hierdoor. Deze boter is ook lekker op wraps. Strijk de boter erop. Bestrooi eventueel extra met augurk en snijd als hapje bij een glaasje wijn of fris in 2 centimeter brede plakken. Steek er een cocktailprikker door.

Ingrediënten voor de garnalen crostini (12 stuks):

  • 12 plakjes baguette
  • 200 gram roze garnalen
  • 1 dessertlepel mierikswortel
  • 2 eetlepels crème fraîche of zure room
  • 1 dessertlepel mayonaise
  • zwarte peper
  • dille

Bereidingswijze:

Rooster de plakjes baguette. Roer intussen mierikswortel crème fraîche of zure room en mayonaise door elkaar en schep de garnalen hierdoor. Verdeel over de geroosterde plakjes brood en garneer met dille. Bestrooi met versgemalen zwarte peper.

Ingrediënten voor de crostini met paddenstoelen (12 stuks):

  • 1 grote bol mozzarella, in dunne plakken
  • 12 plakken ciabatta
  • enkele takjes peterselie, gehakt
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 250 gram gemengde paddenstoelen, schoongemaakt
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • scheut witte wijn of Marsala
  • zout, peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de mozzarella in zo dun mogelijke plakken. Hak de peterselie. Leg de mozzarella op de plakken ciabatta. Pel en snipper de knoflook. Maak de paddenstoelen schoon met een doekje of borsteltje en snijd ze eventueel klein. Verwarm wat olie in een pan en fruit hierin de knoflook ca. 30 seconden. Voeg de stukken paddenstoel toe en bak al omscheppend ongeveer 3 minuten. Voeg dan een scheut wijn of Marsala toe en laat de paddenstoelen nog enkele minuten fruiten onder zo nu en dan roeren tot al het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper. Bak intussen de plakken ciabatta met de mozzarella krokant en tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met wat peper en schep de paddenstoelen op de crostini. Bestrooi met gehakte peterselie.

Ingrediënten voor de rosbiefrolletjes (12 stuks):

  • 12 plakjes rosbief
  • 5 eetlepels pesto
  • 30-40 gram rucola

Bereidingswijze:

Bestrijk de plakjes rosbief met pesto en leg onderaan elk plakje wat blaadjes rucola die aan beide kanten iets uit mogen steken. Rol de plakjes op.

Ingrediënten voor sla blaadjes met selleriesalade:

  • 2 little gem kropjes
  • 150 gram selleriesalade
  • stuk (groene) appel
  • 2 eetlepels walnoten
  • bieslook

Bereidingswijze:

Maak de blaadjes van de kropjes los en was en droog ze. Maak de sellerie aan met kleine blokjes appel en de verbrokkelde walnoten. Schep in de blaadjes en garneer met bieslook.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie