Garnalenbroodjes van Janny van der Heijden

Janny heeft oude familierecepten uitgewerkt van de regentenfamilie Van Loon. Bij de ragout die zij in dit recept maakt kiest zij in plaats van het veelgebruikte kalf of kip bewust voor garnalen. Het is een ideaal recept voor wanneer u vrienden over krijgt. U kunt alles voorbereiden en op het laatste moment de garnalen toevoegen.

Ingrediënten:

  • 2 zachte puntbroodjes (van de bakker)
  • 20 g roomboter, plus 1 eetlepel om te bestrijken
  • 20 g bloem
  • 150 ml volle melk of witte wijn
  • 3 eetlepels slagroom
  • zout
  • chilipeper
  • 1 hard gekookt ei
  • 1 grote tak verse dille, plus extra om te garneren
  • enkele sprietjes bieslook
  • 100 g Hollandse garnalen
  • partjes citroen, om te garneren

Kies voor dit gerecht zachte puntjes van de bakker. Zachte ronde bolletjes kunnen natuurlijk ook. Bakkerskwaliteit is echter wel een voorwaarde, omdat de broodjes even de oven ingaan en de ragout moeten kunnen vasthouden. Kies, afhankelijk van smaak en misschien het tijdstip waarop de broodjes geserveerd worden, voor melk of juist witte wijn om de ragout mee te bereiden. De dille kan vervangen worden door gehakte bladpeterselie. In tegenstelling tot wat we nu misschien denken werden er in vroeger tijden veel verse kruiden uit het seizoen gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

Bereidingswijze:

Verwarm de grill van de oven voor. Smelt 1 eetlepel boter.

Snijd voorzichtig de kapjes van de broodjes en hol de broodjes uit, maar laat ongeveer 1 tot 1,5 centimeter rand over zodat de broodjes nog enige stevigheid behouden. Bestrijk de broodjes aan binnen- en buitenkant licht met de gesmolten boter.

Smelt intussen in een steelpan de resterende boter voor de ragout en voeg de bloem in één keer toe. Roer tot een samenhangend geheel en laat circa 2 minuten zachtjes pruttelen. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk of witte wijn toe en roer tot een gladde dik gebonden saus. Meng er als laatste de slagroom door. Plaats de broodjes onder de ovengrill, zodat de binnen- en buitenkant een beetje krokant worden.

Pel het ei en hak het fijn, maar niet té. Breng de ragout pittig op smaak met zout en chilipeper. Voeg fijngehakte dille toe en knip het bieslook hierboven klein. Voeg de garnalen en het gehakte ei toe aan de dikke saus en verwarm kort.

Neem de broodjes uit de oven en verdeel de ragout over de broodjes. Leg de afgesneden en met boter bestreken kapjes boven op de vulling en plaats het geheel kort onder de grill.

Schik de broodjes op 2 bordjes en garneer met een partje citroen en eventueel wat extra dille

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie