Groentepotje met restjes

“Zo tegen het einde van de week raakt de koelkast altijd weer wat leger en liggen er alleen nog wat restjes in de kast. Met een paar basics in uw voorraadkast kunt u altijd wat lekkers maken,” aldus Isabel Boerdam. In Tijd voor MAX maakt zij een groentepotje met restjes.

Ingrediënten (2-4 personen, afhankelijk van de hoeveelheid restjes):

  • 400 milliliter kokosmelk of 800 milliliter gepelde tomaten (optioneel: 200 milliliter groentebuillon)
  • optioneel: 200 milliliter groentebouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 centimeter verse gember, geraspt
  • 1 eetlepel groene, gele of rode currypasta
  • zout, peper en chilivlokken
  • groenterestjes, gesneden in blokjes
  • overige restjes (Bijvoorbeeld: mais uit blik, zongedroogde tomaten, olijven, artisjokharten, peulvruchten uit blik)
  • Extra ingrediënten naar smaak (Bijvoorbeeld: Blokjes tofu, tempeh, handje verse kruiden, handje noten, handje pitten of zaden, schep yoghurt of kwark als topping)

Bereidingswijze:

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg de gesnipperde ui toe. Roerbak deze totdat hij glazig wordt. Voeg dan knoflook, gember, curry, zout, peper en chilivlokken toe en roerbak nog een minuut.

Kies uw basis en voeg de kokosmelk of de gepelde tomaten toe aan de pan en breng langzaam aan de kook. Als u kiest voor de tomaten stamp deze dan voorzichtig plat met een spatel. Voeg alle lang mee te koken restjes toe aan de pan, zet het vuur laag en laat alles met de deksel erop 10 minuten zachtjes doorkoken.

Als u tofu, tempeh of seitan wilt toevoegen, snij deze dan in blokjes en doe in de pan. Kiest u voor een andere vleesvervanger, bak deze dan eerst aan in een koekenpan. Voeg alle kort mee te koken restjes toe aan de pan en laat nog 8 minuten koken tot alles beetgaar is. Controleer halverwege of er voldoende vocht is en zo niet voeg (een deel) van de groentebouillon toe.

Voeg tot slot de restjes uit de open blikjes, potjes en de diepvries toe, plus de rauwe groenten. Laat nog 2 minuten doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Proef en breng op smaak met extra zout, peper, chilivlokken, currypasta, gember of andere kruiden.

Serveer in kommetjes, afgemaakt met een topping en geserveerd met stevig brood of bruine rijst.

Geef een antwoord