muesli

Granola, muesli en cruesli: wat is wat eigenlijk?

De keuze waar u mee kunt ontbijten is groot. Gaat u voor brood, crackers of toch yoghurt? Bij yoghurt of kwark is dan nog de optie om iets van granola, muesli of cruesli toe te voegen. Maar wat is het verschil tussen die 3?

De verschillende soorten ontbijtgranen

Granola, muesli en cruesli zijn allemaal ontbijtgranen. In de supermarkt staat het schap vol met allerlei soorten, die allemaal weer anders genoemd worden. De basis van ontbijtgranen zijn bijna altijd havervlokken. Wat er verder aan toegevoegd wordt, is een deel van waarom het anders heet.

Wat is muesli?

Muesli is van deze 3 ontbijtgranen het meest naturel. Het zijn havervlokken waar verder niet heel veel aan gedaan is. Het is in principe ongebakken en onbewerkt. U kunt het gewoon zo door de yoghurt of kwark doen. Maar er zijn ook verschillende varianten, met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten en zaden of chocolade.

De betekenis van cruesli

Cruesli is een merknaam, bedacht door Quaker. Het staat voor crunchy muesli, krokante muesli dus. De basis is hetzelfde als muesli, maar aan cruesli wordt altijd suiker, honing of siroop toegevoegd. Hierdoor gaan de havervlokken aan elkaar klonteren en ontstaat een krokant hoopje muesli. Ook hier wordt bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten en zaden of chocolade toegevoegd. Vaak bevat deze soort ontbijtgranen veel toegevoegde suikers.

En wat is dan granola?

Granola lijkt dan weer op cruesli, maar is over het algemeen ietsje gezonder. Ook hier worden de havervlokken gemengd met iets, waardoor het gaat klonteren. Alleen is dat bij granola een zoetstof en vet. Na het bakken wordt het knapperig. Een extra verschil met cruesli is dat granola na het bakken verkruimeld wordt, waardoor kleinere stukjes ontstaan. En nog meer dan in de andere 2 varianten, wordt aan granola vaak iets extra’s toegevoegd zoals noten, zaden en pitten, gedroogd fruit, chocolade en kokos.

Het imago van de verschillende ontbijtgranen

Granola is de laatste jaren erg populair geworden. Vooral door hoe het in de markt is gezet. Het heeft de reputatie gekregen dat het de gezondste keuze is. Maar dat is niet helemaal het geval. Onder de krokante muesli’s, is het wel gezonder dan waar echt suiker aan toegevoegd is.

Welke kunt u het beste kiezen?

Welke soort ontbijtgranen u het beste kunt kiezen, ligt er maar net aan wat u belangrijk vindt. Er is een optie krokant of niet. En daarnaast spelen toegevoegde suikers ook nog een rol. Wilt u voor de meest gezonde variant gaan? Kies dan voor muesli. Hier zit doorgaans verder geen toegevoegde suiker in. Granola staat op plek 2 en cruesli bevat over het algemeen de meeste suiker.

Bekijk de ingrediëntenlijst

Voor welke ontbijtgranen u gaat, is uiteindelijk heel persoonlijk. Staat u in de supermarkt voor het schap met alle verpakkingen? Vergelijk uw favoriet dan eens met een ander merk of een andere soort en vergelijk ook de ingrediënten en kies zo de variant met de minste onnodige toevoegingen. Zo kunt u zien welke u de beste keuze vindt.

Granola is trouwens ook gemakkelijk zelf te maken. In dit recept wordt uitgelegd hoe. Wilt u zelf eens mueslikoeken of granolarepen maken? Dat kan ook! Robèrt van Beckhoven deelt zijn recepten. Bij Heel Holland Bakt maakt Robèrt ook nog mueslicakejes.

(Bron: RTL Nieuws, Keuringsdienst van Waarde, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Eline_Voogels84 says:

    Ik gooi er ook altijd gedroogde mango doorheen. De beste en goedkoopste haal ik altijd op gedroogdemango.nl/gedroogde-mango .