citrusvruchten

Gooi schillen van citrusvruchten niet weg: dit kunt u er allemaal mee maken

De schillen van citrusvruchten als sinaasappels, citroenen en grapefruits zijn eetbaar. Nou zult u dat misschien niet zo snel doen, maar ze zijn wel voor allerlei gerechten, hapjes en drankjes te gebruiken. Zowel geraspt, geschild, als in poedervorm.

Moeten de schillen van citrusvruchten gewassen worden?

Wanneer u de schillen van citrusvruchten gebruikt, dan kunt u het beste kiezen voor biologische soorten. Die bevatten namelijk geen tot weinig bestrijdingsmiddelen. Heeft u gewone vruchten, was ze dan zorgvuldig en boen ze vervolgens goed droog. Op die manier verwijdert u grotendeels de waslaag, die erop gespoten is, om het fruit mee te beschermen.

Rasp van citrusvruchten

Met een rasp of zesteur kunt u fijne sliertjes van de schillen van citrusvruchten halen. Deze kunt u in gerechten verwerken. Zorg er wel voor dat u het wit niet mee raspt, dit is namelijk vrij bitter van smaak. De geraspte schillen smaken bijvoorbeeld heerlijk in een cake, risotto en couscous (citroen) of een salade. Janny van der Heijden heeft citroenrasp gebruikt om haar Deense dessert citronfromage mee te garneren. U vindt het recept hier. Voor de Italiaanse keuken kunt u gremolata gebruiken. Dit wordt gemaakt met citroenrasp, knoflook en peterselie. Het smaakt ook heerlijk met bijvoorbeeld vis. En ook de combinatie van sinaasappelrasp met wortelen is erg geslaagd. Geraspte schillen van sinaasappel (en mandarijn) doen het daarom ook erg goed in hutspot.

citrusvruchten

Stukjes citrusschillen

Met stukjes citrusschil kunt u marmelade maken. Maar u kunt er ook een marinade van maken, voor vlees of vis. Gebruikt u vaak losse thee, voeg daar dan voor een fruitig accent stukjes schil van bijvoorbeeld sinaasappel, limoen en citroen aan toe. Cocktails of niet alcoholische drankjes siert u op met een groter stuk van de schil, dat u over de rand van het glas laat hangen.

sinaasappelschil

Ook in ijsblokjes staan stukjes van de schil leuk. En door citrusschillen toe te voegen aan een kan met water, krijgt u lekker fruitig water. Dat kunt u bijvoorbeeld ook in een waterflesje meenemen, wanneer u op pad gaat.

mandarijnen
Lees ook: Droge of smakeloze mandarijnen? Dit kunt u daar nog mee doen

Citrusschillen tot poeder vermalen

De schillen van citrusvruchten lenen zich ook uitstekend om te drogen. Vervolgens kunt u ze tot poeder vermalen en in gerechten verwerken. U kunt de schillen op een bakplaat met keukenpapier aan de lucht laten drogen, dit duurt meerdere dagen. Of gebruik er de oven voor. Dan kost het u een uur of 4, met de oven op 75 graden.

sinaasappelschillen

Eenmaal gedroogd, kunt u de schillen vermalen in een keukenmachine, met een staafmixer of met een vijzel. Het poeder kunt u bijvoorbeeld gebruiken in een cake, dressing, in pannenkoeken, op vlees of vis of door de slagroom.

citrusvruchten

Tip: heeft u de citrusschillen niet meteen nodig, wanneer u bijvoorbeeld een sinaasappel of citroen gebruikt, vries ze dan in. U kunt ze dan op een later moment laten ontdooien en alsnog verwerken.

(Bron: Voedingscentrum, Culy, GezonderLeven, foodies, Bedrock. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie