staafmixer

Waar kan een staafmixer allemaal voor gebruikt worden?

Sauzen en soepen maken, de staafmixer wordt daar veelvuldig voor gebruikt. Maar er is nog veel meer mogelijk met dit veelzijdige apparaat. We zetten de verschillende opties op een rij.

Pureren met een staafmixer

In veel recepten van sauzen en soepen is ‘pureren’ één van de te volgen stappen. En dat is iets waar een staafmixer goed bij van pas komt. Ook in het geval van babyvoeding en smoothies pureren kan het apparaat prima gebruikt worden. Voor aardappelpuree is het dan weer een minder goede keuze. Dan kan er namelijk een ‘lijmige’ structuur ontstaan. In een eerder artikel leggen we uit hoe u wel de lekkerste puree maakt.

Kloppen

Om slagroom te kloppen, heeft u niet per se een handmixer of garde nodig. Ook met een staafmixer kunt u dit klusje klaren. Zeker wanneer er bij uw apparaat een bijpassende hoge maatbeker zit, om gespetter te voorkomen. Ook eieren (eiwit), een cappuccino of room kunt u heel erg luchtig krijgen, door het met een staafmixer op te kloppen.

staafmixer

Klontvrij beslag maken

Het maken van een klontvrij beslag is een fluitje van een cent met een staafmixer. Dit is bijvoorbeeld handig bij beslagsoorten die heel glad moeten zijn, zoals cake- en pannenkoekenbeslag. 24Kitchen geeft hiervoor de extra tip om eerst kort de droge ingrediënten te mixen, voor u de natte ingrediënten toevoegt.

staafmixer
Lees ook: Zo vies wordt een staafmixer (aan de binnenkant) en zo maakt u hem schoon

Hakken en fijnmaken

Afhankelijk van het vermogen van uw staafmixer (en in welke mate de mesjes belast mogen worden), kunt u er ook mee hakken en ingrediënten fijnmaken. Dat geldt bijvoorbeeld voor noten, bevroren fruit en knoflook. Vaak bevat een staafmixer meerdere opzetstukken en 1 of meer maatbekers, die dit werkje makkelijker maken. In het geval van knoflook verliezen de teentjes overigens wel meer van hun structuur, dan wanneer u ze handmatig snijdt. Dus het is niet voor alle gerechten een goede optie.

Emulgeren met een staafmixer

Voor het maken van mayonaise, hollandaisesaus of vinaigrette moeten een aantal ingrediënten gemixt worden, die van nature wat minder graag willen mengen. Met een staafmixer gaat dit een stuk eenvoudiger en mengen (emulgeren) de ingrediënten, zoals water en vet, wel soepel.

(Bron: 24Kitchen, Kieskeurig, Libelle-lekker.be, Coolblue, KitchenAid. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord