mandarijnen

Droge of smakeloze mandarijnen? Dit kunt u daar nog mee doen

Sappig en fris, zo hebben we onze mandarijnen graag. Maar helaas zit er weleens een droog of smakeloos exemplaar tussen. Of nog erger, het hele netje valt tegen. Weggooien is zonde, want door ze op een andere manier te gebruiken, dan zo uit de hand te eten, hoeft u ze toch niet te verspillen.

Mandarijnensap

Ook al zijn mandarijnen misschien wat droog of smakeloos uitgevallen, met het sap kunt u toch nog vooruit. Na het uitpersen kunt u het meer smaak geven met een kleine hoeveelheid suiker of siroop naar smaak. Of u kunt het aanvullen met het sap van een andere vrucht. Daarnaast kunt u het verwerken in een smoothie.

Dressing

Voor een salade kunt u het sap als een lichtzure toevoeging gebruiken in een dressing met bijvoorbeeld (sla- of olijf)olie, azijn en zout. Voeg eventueel een klein beetje suiker toe voor een verdere verdieping van de smaak.

mandarijnen
Lees ook: Pitten in pitloze mandarijnen door bijen en meer bijzondere feiten over mandarijnen

Marmelade

Marmelade wordt gemaakt door citrusvruchten met water, suiker en stukjes schil te koken. Het krijgt de juiste dikte door lang (in) te koken. U kunt dus prima een kleine hoeveelheid droge partjes van een mandarijn aan het recept toevoegen. Marmelade kan op brood gegeten worden, maar ook bij kaas. Door de yoghurt is het ook lekker, net als een vulling voor cakes en taarten. Het verschil met jam en compote, leest u in een eerder artikel.

Vruchtencake met mandarijnen

Buiten marmelade, kunt u ook op een andere manier mandarijn toevoegen aan een cake. Bijvoorbeeld door wat mandarijnensap toe te voegen aan het beslag. Of door er een glazuur mee te maken. Maar het is ook mogelijk om mandarijnen te pureren en de puree in een cake te verwerken. Kook de mandarijnen hiervoor in de schil in water, tot ze helemaal zacht zijn. Dit neemt zo’n 30 minuten in beslag. Na het afkoelen kunt u ze opensnijden en eventuele pitjes en grote witte vellen verwijderen. Met de keukenmachine of staafmixer kunt u de partjes vervolgens pureren. Breng op smaak met wat suiker of siroop.

Mandarijnenschil

Ook de schil van een mandarijn kunt u gebruiken. Rasp hem bijvoorbeeld en voeg de geraspte schil toe aan een marinade voor vis of vlees, aan een salade of aan een baksel. Of voeg stukjes schil toe aan losse thee voor een fruitig effect.

mandarijnen

Hoe kunt u droge mandarijnen herkennen?

Nu weet u hoe u droge of smakeloze mandarijnen alsnog kunt gebruiken. Maar nog fijner is het om slechts met sappige mandarijnen te maken te krijgen. In een eerder artikel vertellen we welk trucje u daarvoor kunt gebruiken. En ook hoe u dit proces na aankoop kunt vertragen.

(Bron: archief, Culy, Libelle.be, 24 Kitchen, Miljuschka. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    tiecas says:

    ook kan je zo iets gewoon in een sapcentrifuge of snijmachine geheel fijnmaken, wat suiker erbij, ook te mixen met andere vruchten. het geheel in kleine porties verdelen en invriezen, lekker lik ijsje dus.

    Ferruccia says:

    Alleen van biologische mandarijnen kun je de schil ook gebruiken. Nou ja, met ‘gewone’ mandarijnen KAN het natuurlijk ook maar het is niet raadzaam. Mandarijnen worden bespoten met ‘gewasbeschermingsmiddelen’, zeg maar gewoon GIF en met schimmelwerende producten. Krijg ik liever ook niet binnen.
    ahealthylife.nl/volledige-lijst-van-de-dirty-dozen-en-clean-fifteen/