Duur 01:30
Gepubliceerd op 8 februari 2016

Citronfromage van Janny

De citroenfromage is een typisch Deens dessert. Het dessert wordt gemaakt met rauwe eieren. Sommige mensen zijn hier huiverig voor vanwege mogelijke salmonellabesmetting. Zorg ervoor dat u hele verse eieren heeft om salmonella te voorkomen!

Ingrediënten (6 personen):

 • 6 blaadjes gelatine
 • 3 eetlepels water
 • 3 (liefst onbespoten) citroenen
 • 3 eieren (supervers)
 • 70 gram fijne kristalsuiker
 • 100 ml slagroom

Voor de garnering:

 • slagroom
 • eventueel verse vruchten
 • citroenschil

Bereiding:

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Borstel de citroenen af onder lauwwarm water en rasp wat van de schil af. Pers de citroenen uit. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker tot een lichte dikke crème.  Klop de eiwitten met de mixer stijf. Klop de slagroom stevig.

Neem de blaadjes gelatine een voor een uit het water, knijp ze niet uit maar leg ze in een steelpannetje en laat ze zo met aanhangend water op laag vuur smelten. Meng met het citroensap en de rasp.

Schenk al kloppend de citroen-gelatineoplossing bij de dooiers. Doe dit langzaam en blijf onophoudelijk kloppen. Meng dit met de slagroom en spatel er dan de eiwitten door. Verdeel deze massa over  6 mooie schaaltjes of hoge glazen.

Dek af met plasticfolie en zet voor 3-4 uur in de koelkast.

Garneer de glazen of schaaltjes voor het serveren met een toef slagroom of wat besjes en wat geraspte citroenschil.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (3)

  Trudy Groen says:

  Hallo Jannie,

  Er wordt steeds gesproken over afvallen en EDH. Bestaat er ook iets dat het buikvet van binnenuit aanpakt. In mijn geval denken de artsen dat dat het probleem is. Wellicht misschien een idee om als zo bestaat om dit een keer te behandelen. Er zijn natuurlijk tabletten make dit doen maar ik denk U wellicht toch ook ideeën er over heeft/hebben.
  Veel succes met al uw programma en hoop dat en weer een seizoen heel Holland bakt komt. Een een heel mooi programma waar ik met veel plezier naar keek. Niet dat ik de baksel uitprobeerde maar het wordt zo leuk gemaakt.
  Hartelijke groet Trudy Groen.
  trudyvallinga@gmail.com

  Amedeo says:

  Beste Janny van der Heyden, Heel hartelijk dank voor het recept van de citroenfromage. Bijzonder lekker!!! mevr.A.J.Le Clercq.

  rijnawies says:

  waar ik mij al enige maandagen lang aan erger, is dat Janny tijdens Tijd voor Max altijd kookt met haar haren los, waar ze dan ook nog eens regelmatig door heen strijkt of het naar achteren doet met haar handen. Erg onhygienisch

Bekijk ook

Meer