Gevulde speculaaskoeken van Hans Spitsbaard

Van speculaaskruiden heeft Heel Holland Bakt-winnaar Hans altijd een hele grote pot in huis. Hij gebruikt het voor veel recepten en het is goed houdbaar. Hans heeft nog een tip waardoor speculaas alleen maar lekkerder smaakt: gebruik een speculaasdeeg nooit dezelfde dag. “Laat het deeg minimaal een dag, maar liever nog een paar dagen rijpen. De smaken kunnen dan pas echt goed in het deeg trekken.”

Ingrediënten:  

  • 160 gram lichte basterdsuiker 
  • 150 gram zachte boter 
  • 20 gram water 
  • 4 gram zout 
  • 275 gram Zeeuwse bloem 
  • 5 gram bakpoeder 
  • 25 gram speculaaskruiden  
  • 150 gram amandelspijs

Verder nodig: 

  •  1 gekartelde steker van 10 centimeter doorsnede  
  • 1 ei 
  • 8 blanke amandelen 
  • 1 eidooier

Bereidingswijze:  

Meng de basterdsuiker met de boter, het water en het zout.  

 Meng vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan gerust een paar druppels water toe.  Laat het deeg, verpakt in vershoudfolie, een aantal dagen in de koelkast rijpen. Wees niet bang dat het deeg bederft. Speculaasdeeg kunt u makkelijk een paar weken gekoeld bewaren. 

Verwarm de oven voor op 210 °C. 

Bestuif het aanrechtblad met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot 2 millimeter dikte. Steek met een gekartelde steker 16 plakken van 10 centimeter doorsnede uit.  

Meng de amandelspijs met zoveel losgeklopt ei, dat de spijs net spuitbaar is. Let op: de spijs mag niet te slap zijn! 

Spuit kleine bolletjes amandelspijs op 8 plakjes deeg. Zorg dat de spijs ongeveer 1 centimeter bij de rand vandaan blijft.  Smeer de rand van de plakjes deeg in met een beetje water en leg hier het 2e plakje deeg bovenop. Druk de rand vervolgens een beetje aan.  

Meng het ei met de eidooier en bestrijk de koeken hiermee. Druk per koek een amandel in de bovenkant. Bestrijk de koeken na 10 minuten nogmaals met ei en bak ze in ongeveer 10-15 minuten gaar.

(Bron: Hans Spitsbaard)

Geef een reactie