Gevuld speculaas van Robèrt van Beckhoven

Wie Sinterklaas zegt, zegt gevuld speculaas. En niet zo lekker als het speculaas gevuld is met echte amandelspijs. Met dit recept van Robèrt zet u een heerlijke lekkernij op tafel.

Ingrediënten:

Van de amandelspijs:

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei

Voor het gevuld speculaas:

  • 200 gram boter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 40 milliliter melk
  • 30 gram ei
  • 100 gram Zeeuwse bloem
  • 300 gram patent bloem
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 4 gram zout
  • 10 gram koolzuurpoeder
  • en de amandelspijs (ongeveer 350 gram)

Extra nodig:

  • plastic folie
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • een uitsteekring met een diameter van 16 centimeter

Bereidingswijze:

Maak eerst de amandelspijs door de amandelen met de suiker te vermalen tot een kleverige massa. Voeg het ei toe en meng nogmaals goed door.

Meng de boter, de witte basterdsuiker, de melk en het ei tot een homogene massa. Zeef de bloem, de speculaaskruiden, het zout en het koolzuurpoeder door elkaar en vervolgens door de boter-suikermassa. Verpak het deeg in plasticfolie en laat opstijven in de koeling, liefst een hele nacht.

Kneed het deeg nog een keer goed door voordat u het verder verwerkt. Rol het deeg uit tot een plak van 4 millimeter dik en steek er met de ring een plak uit. Verdeel de spijs over het deeg in de ring; maak eventueel de handen een beetje nat om er een mooi gladde laag van te maken. Snijd een tweede plak speculaasdeeg uit en dek hier de amandelspijs mee af. Bestrijk de bovenkant lichtjes met ei en decoreer met halve amandelen. Laat even aandrogen en bestrijk nog een keer met ei; neem hierbij ook de amandelen mee.

Bak de gevulde speculaas op 160 °C ongeveer 25 minuten. Laat afkoelen. Los de speculaas uit de vorm en snijd in blokjes van de gewenste grootte.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. De foto boven dit recept is ter illustratie)

Geef een reactie