Valentijnsharten

Valentijnsharten van Robèrt van Beckhoven

De technische opdracht voor de halve finale van Heel Holland Bakt is het maken van Valentijnsharten van bladerdeeg. Robèrt maakt een variant op het gewone lichte bladerdeeg: rood bladerdeeg. Om het rood te maken doet hij wat kleurstof door het deeg.

Ingrediënten (voor 6 stuks):

 • 600 gram bladerdeeg
 • 100 gram rood bladerdeeg

Voor de gele spijs & Zwitserse room:

 • 275 gram slagroom
 • 20 gram roompoeder
 • 1/2 vanillestokje
 • 20 gram kristalsuiker
 • 2 blaadjes gelatine
 • 100 gram amandelspijs

Voor de garnering

 • 75 gram witte chocolade
 • 18 grambozen
 • 3 eetlepels vloeibare honing
 • bladgoud (optioneel)

Bereidingswijze:

Van het deeg:

Verdeel het bladerdeeg in 2 gelijke stukken van 300 gram. Leg het rode bladerdeeg op één van de stukken. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem gestoven werkblad uit tot teen lap van ongeveer 2,5 mm dikte. Doe hetzelfde met het andere stuk bladerdeeg. Zorg dat beide lappen even dik zijn. Leg in de koelkast tot gebruik.

Van de gele room:

Maak ondertussen de gele room. Meet 200 gram slagroom af, de resterende 75 gram gebruikt u straks voor de Zwitserse room. Schenk een flinke scheut slagroom bij het roompoeder en roer tot een glad papje. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng de rest van de 200 gram slagroom aan de kook met de kristalsuiker, het vanillemerg en het opgesneden vanillestokje. Schenk de hete slagroom bij het papje en roer glad. Schenk alles terug in de pan en laat al roerend koken tot een dikke room. Laat afkoelen op kamertemperatuur.

Van het uitsteken van de harten:

Haal het deeg uit de koeling en steek uit beide lappen bladerdeeg. 6 harten met de grootste uitsteker. Steek met de kleinere steker een hart uit de rode deegharten. Leg de open, rode deegharten op de blanke harten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat of snijplank. Maak ze wat vochtig met een plantenspuit en laat ze 30 minuten rusten in de koelkast.

Van de spijsroom en Zwitserseroom:

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Klop de helft van de gele room met de verkruimelde amandelspijs met de handmixer tot een gladde spijsroom. Schep de spijsroom in een spuitzak. Klop de resterende 75 gram slagroom lobbig. Verhit de gelatine met aanhangend vocht in een steelpan en laat smelten. Roer de gelatine door de rest van de gele room en spatel de slagroom erdoor. Schep de Zwitserse room in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Van de afwerking:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul de harten met een toefje spijsroom en bak ze in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en goed gerezen. Verwarm de honing in een steelpan tot het goed vloeibaar is. Bestrijk de harten direct ui de oven met de honing en laat ze afkoelen.

Tempereer de witte chocolade. Schep het in een spuitzak en maak 8 toefjes op een stuk bakpapier. Strijk ze met de duim uit tot waaiertjes. Laat de chocolade stollen. Vul de harten met Zwitserse room en garneer ze met de frambozen. Zigzag er nog wat honing over. Garneer met de waaiertjes van witte chocolade en vlokjes bladgoud.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een antwoord