Gevulde eieren.

Gevulde eieren maken: zo doet u dat

Tijdens een verjaardag is het niet weg te denken als klein hapje: een schaal met gevulde eieren. Maar ook voor Pasen is het een lekker gerecht om te maken. We leggen uit hoe u het beste gevulde eieren maakt en we hebben nog een nieuwe snijtechniek.

Simpel te maken, maar toch kan er wat misgaan

De één vindt ze heerlijk, de ander walgt ervan. Maar toch blijft het een populair hapje om te maken met een groep mensen. Gevulde eieren zijn redelijk makkelijk te maken, maar toch kunnen er nog wat handelingen misgaan. Daarom geven we tips om het perfecte eitje te maken.

De basis van gevulde eieren

De basis voor gevulde eieren zijn, uiteraard, eieren, mayonaise, mosterd, zout en peper. Al worden oorspronkelijk boter en slagroom gebruikt. Want gevulde eieren zijn een banketbakkersproduct. Door de boter en slagroom wordt de vulling extra romig en luchtig. Verder zijn er eindeloos veel variaties voor smaken in de vulling, maar net wat u zelf lekker vindt.

Kies de goede eieren

Kies om te starten goede eieren uit. Deze moeten namelijk niet te vers zijn. Want verse eieren zijn moeilijker te pellen na het koken. En omdat we wel mooie, gladde eitjes willen neerzetten voor onze gasten moet het ei dus goed pelbaar zijn. Eieren uit de supermarkt zijn over het algemeen ‘oud’ genoeg om goed te kunnen pellen.

Eitje
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

De juiste kooktijd

De eieren moeten niet te lang gekookt worden. Dan krijgt de dooier een groengrijze rand. Dat ziet er niet zo lekker uit. Het ei gaat dan ook stinken en dat is niet zo lekker. De beste kooktijd is daarom 8 minuten. Is het ei wat groter? Houd dan 10 minuten aan.

Laat de eieren goed afkoelen

Daarna moet het ei goed afgekoeld worden, anders kan het eiwit stukgesneden worden. Goed laten schrikken in koud water en vervolgens verder compleet laten afkoelen. Want een half ei dat gescheurd is of gaatjes heeft presenteert niet mooi.

Speciale techniek om een ei te snijden

De eieren worden daarna in tweeën gesneden, waardoor de vulling gemaakt kan worden. De meeste mensen snijden het ei in de lengte doormidden en halen dan uit beide helften het eigeel. Maar er is ook een andere snijtechniek, waardoor het bolletje eigeel heel kan blijven. Dit is ook wel de methode waarop een avocado gesneden wordt. Leg het ei op een plank, pak een groot, lang mes en zet het uiteinde hiervan (vlakbij het handvat) in het ei. Duw niet te ver in en rol vervolgens het ei naar u toe. Zo splits het ei zich in 2 delen, maar blijft het eigeel heel.

Op het social medium-platform TikTok laat Andrea VanDerwerker zien hoe het moet.

@andrealanev

I’m just now figuring this out after almost 30 years on this spinning rock?

♬ original sound – Andrea VanDerwerker

Maak de vulling voor de gevulde eieren

Verwerk daarna het eigeel met mayonaise, mosterd, peper en zout en de vulling is klaar. Variaties met paprikapoeder en gesnipperde bieslook zijn er ook. Schep met een lepel de vulling in het halve ei of gebruik een spuitzak (met kartelrand) voor een nettere afwerking.

Gevulde eieren van tevoren maken

De gevulde eieren kunnen 1 dag van tevoren worden gemaakt, maar sprenkel er dan een beetje citroensap overheen, zegt 24Kitchen. Dat voorkomt dat de eieren verkleuren. Maar de vulling en de halve eieren los van elkaar zijn ook 1 dag in de koelkast te bewaren. Dan hoeft u tijdens Pasen of verjaardag alleen nog maar het vullen te doen. Serveer daarna op een leuke schaal of op lepels, als een amuse. Eet smakelijk!

Wilt u het een stapje moeilijker maken? Robèrt van Beckhoven laat in Tijd voor MAX zien hoe u gevulde eierschalen maakt.

(Bron: 24Kitchen, Rutger Bakt, FavorFlav, Tips voor jou, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie